V Srebrenici danes živi nekaj več kot 13.000 ljudi, med njimi 7000 Bošnjakov. Pred vojno v BiH je Srebrenica štela 36.000 prebivalcev, med njimi 27.000 Bošnjakov.

Ozke ulice Srebrenice je danes prekrila množica avtomobilov in avtobusov, prišleki pa se že ure zbirajo v Potočarih, kjer bodo sodelovali na komemoracijah. Posmrtne ostanke žrtev, ki jih bodo pokopali danes, so v minulih letih odkrili v množičnih grobiščih in jih nato na novo identificirali.

Najmlajša izmed smrtnih žrtev, ki jih bodo pokopali danes, je imela pred 24 leti 16 let, najstarejša pa 82 let. Gre za dečka in žensko. V Potočarih so doslej pokopali 6610 žrtev genocida. Posmrtne ostanke približno tisoč žrtev še iščejo, saj so jih sile bosanskih Srbov iz primarnih grobišč premeščale na različne kraje, da bi zakrile svoj zločin. Njihova identifikacija je zato zahtevna.

Najmračnejši zločini v zgodovini

Predsednik Mehanizma ZN za mednarodna kazenska sodišča, naslednika haaškega sodišča, Carmel Agius, je v pogovoru za sarajevski Dnevni avaz poudaril, da zločini v Srebrenici po njegovem mnenju sodijo med najmračnejše zločine v človeški zgodovini.

Tistim, ki zanikajo genocid, je Agius sporočil, da njihovo obnašanje pravzaprav predstavlja zaključno fazo genocida. Srebrenica mora po njegovem mnenju ostati pretresljiv opomnik na bolečino in trpljenje, ki ju tisti, ki v imenu nasilnih, zlobnih in uničujočih ideologij vodijo druge, lahko zagrešijo nad nedolžnimi in ranljivimi v družbi.

Ohraniti spomin na nedolžne

Ob 24. obletnici genocida sta se s skupno izjavo oglasila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn. Poudarila sta, da je nujno, da se spomin na nedolžne ubite ohrani, prav tako pa je nujno, da se konča zanikanje sodno potrjenih dejstev o naravi tega zločina, ki so ga leta 1995 zagrešili pripadniki vojske in policije bosanskih Srbov.

"Ta tragedija nas še vedno preganja. Naša srca in misli so z žrtvami in vsemi tistimi, katerih življenja so zaznamovali ti tragični dogodki. Naša skupna dolžnost je, da se Srebrenice, ki predstavlja enega izmed najmračnejših dogodkov v sodobni evropski zgodovini, vedno spominjamo," sta zapisala Mogherinijeva in Hahn ter poudarila, da ima EU zaradi dogodkov v Srebrenici posebno odgovornost do BiH.