Žvižgač

Amal Clooney svetovala Assangeu, kako sabotirati vladin poskus aretacije. In se znašla v neprijetni situaciji

J.P.
11. 7. 2019, 10.09
Posodobljeno: 11. 7. 2019, 10.14
Deli članek:

Zanj je skovala posebno nakano, s katero bi lahko brez kršenja pogojnega izpusta pobegnil iz Velike Britanije.

Profimedia
Amal Clooney in njen novi šef Jeremy Hunt

Kot odvetnica za človekove pravice je Julianu Assangeu svetovala, da je "edinstveno kvalificiran" za položaj ekvadorskega ministra za tehnologijo. Tako bi si lahko z diplomatsko imuniteto zagotovil varno pot iz Velike Britanije, brez kršenja pogojnega izpusta. Nakano je skovala septembra 2013. Ena od začrtanih možnosti je bila tudi poroka z državljanko Ekvadorja, s čimer bi prišel do ekvadorskega potnega lista.

Amal Clooney, žena hollywoodskega zvezdnika Georgea Clooneyja, je Assangeova odvetnica postala leta 2012, ko se je pred britansko roko pravice zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu (Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi Švedski s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA). Tam je bil vse do aprila letos, ko so ga britanski policisti strpali za zapahe, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Sedemletno bivanje na veleposlaništvu je britanske davkoplačevalce stalo dobrih 14 milijonov evrov.

Profimedia
Aretacija Juliana Assangea

Neprijetna situacija

Clooneyjeva je od aprila nova odposlanka za svobodo tiska britanskega ministra za zunanje zadeve Jeremyja Hunta. Assangeova aretacija je posledica Huntovega tajnega sodelovanja z ekvadorskimi oblastmi, piše MailOnline, zato mu novica o delovanju Clooneyjeve bržda ne bo pogodu. Sploh glede na to, da je v času aretacije za Assangea dejal, da ni junak in da ni sprejemljivo, da bi nekdo tako dolgo bežal pred pravico.

Odvetnica in klient sta sodelovanje prekinila leta 2016.

175 let

Britansko sodišče je glavno obravnavo ameriške prošnje za izročitev ustanovitelja Wikileaksa razpisalo za februar prihodnje leto. Če bo v ZDA obsojen v vseh 18 točkah obtožnice, mu grozi 175 let zapora.  Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. Britansko sodišče ga je v začetku maja sicer obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta.