Sila narave je v 20 minutah, kolikor je trajalo neurje, v regiji Halkidiki v bližini mesta Solun prevrača avtomobile, podirala drevesa, odkrivala strehe in prožila zemeljske plazove.

V neurju so umrli češki par, čigar karavan je odpihnil veter, ruski oče in njegov sin, na katera je padlo drevo, ter romunska ženska in njen otrok, na katera so padle ruševine neke stavbe.

nea plagia, halkidiki, neurje, toča, naliv
Reuters
Opustošena stavba v mestu Nea Plagia.

Motena komunikacija

Kot je povedal Andrej Šter, vodja Konzularne službe, nekaj Slovencem s sorodniki, ki so na prizadetem območju, ni uspelo vzpostaviti stika.

Slovensko veleposlaništvo sicer je v navezi s tamkajšnjimi bolnišnicami in kriznimi centri, a jim delo otežujejo razmere, saj je komunikacijsko omrežje v razsulu, oskrba pa zaradi poškodovanih cestnih povezav motena. Po informacijah Konzularne službe je tam pet slovenskih družin, stik jim je uspelo vzpostaviti z dvema. Sicer potrditve, da je s komerkoli karkoli narobe, nimajo.

porto carras, halkidiki, neurje, naliv, toča
Reuters
Razmetani senčniki na plaži v kraju Porto Carras.

Zaenkrat niso izrazili želje, da se želijo predčasno vrniti, so pa, kot je dejal Šter, tam z lastnim prevozom. Ko se bo komunikacija vzpostavila, verjetno ne bo težav s povratkom, je še dodal.

Tudi drugod ne

Neurje je sicer pustošilo po širšem območju Sredozemlja. Konzularna služba nima podatkov, da bi se zaradi tega kje drugod v težavah znašel kakšen slovenski državljan.