Pošasti na pohodu

VIDEO in FOTO: V Sredozemlju grozijo smrtonosne portugalske ladjice, zaprte prve plaže

S.R.
2. 7. 2019, 09.47
Posodobljeno: 2. 7. 2019, 15.43
Deli članek:

Zaenkrat se na plažah pojavljajo posamezne pripadnice teh pošastnih bitij, a strah pred »invazijo« ni odveč, saj iz Atlantskega oceana zelo rade zaidejo v Sredozemlje.

Profimedia
V letovišču Benidorm so morali zaradi dveh portugalskih ladjic kar zapreti tri plaže.

Potem ko so zaradi portugalskih ladjic pred dobrim tednom zaprli plaže v slovitem španskem letovišču Benidorm, so jih v zadnjih dneh zapazili tudi v morju ob plažah počitniškega magneta Costa del Sol na jugu Španije, a tam zaenkrat še niso zaprli plaž, prav tako pa ne poročajo o nobenih bližnjih srečanjih oziroma nesrečah. 

Drugače je bilo prejšnjo nedeljo v Benidormu, kjer so pripadnice teh pošastnih bitij, ki so lahko za otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom smrtno nevarna, »ožgale« sedem ljudi. Na srečo so jo odnesli zgolj z lažjimi poškodbami, a so jih pet vseeno morali oskrbeti v lokalni bolnišnici. V morju ob tem družinam prijaznem letovišču so po tem incidentu zapazili dve portugalski ladjici, ki so ju nemudoma odstranili, še prej pa so za več ur zaprli tri plaže. 

Profimedia
V letovišču Benidorm so morali zaradi dveh portugalskih ladjic kar zapreti tri plaže.

Kot bi ji nekdo v telo vbrizgal kislino

Kdo so ta zlovešča bitja? Kot smo že poročali, gre za izjemno strupenega in meduzi podobnega ožigalkarja iz reda sifonofor, ki je bolj poznan pod imenom »man o' war«. Ponaša se z jadrom, s katerim lovi veter in »pluje« običajno po Atlantiku, a zelo rad zaide tudi v Sredozemlje, ter do 30 metrov dolgimi lovkami z bodečimi cevčicami. Te vsebujejo toksin, ki zlahka paralizira in ubije manjše ribe in rake, lahko pa je smrtonosen tudi za človeka, zlasti otroke, starejše ljudi, astmatike in osebe z alergijami. Gre za eno najbolj strupenih živalskih vrst na svetu, bližnje srečanje z njenimi ožigalkami pa je izjemno boleče ter lahko povzroči srčni napad in posledično smrt. 

Profimedia
V letovišču Benidorm so morali zaradi dveh portugalskih ladjic kar zapreti tri plaže.

»Skrbno in hitro smo ukrepali ter kopanje prepovedali, dokler se nismo prepričali, da v vodi ni več nobene portugalske ladjice,« je pojasnila Monica Gomez, ki je v Benidormu odgovorna za plaže. Previdnost ni odveč, saj so o nekoliko bolj dramatičnem primeru pred slabim mesecem poročali s plaže Puntas de Calnegre na jugovzhodu Španije. Tam je 22-letna Naomi Mateos Gonzalez, ki je povsem ravnodušno plavala v bližini obale, nenadoma začutila neznosno bolečino, ki jo je skorajda »ohromila.« »Počutila sem se, kot bi v moje telo nekdo vbrizgal ogenj ali kislino,« je dejala po dveh dneh v bolnišnici. Kot je razvidno s spodnjih posnetkov, so bile posledice hude, saj so ji hrbet in pravzaprav celotno telo »krasile« grozljive lise in maroge.