v izgnanstvu

Katalonski evroposlanci dobili zaučnico od sodišča EU

B.K./STA
1. 7. 2019, 20.39
Posodobljeno: 1. 7. 2019, 20.40
Deli članek:

Sodišče Evropske unije je danes z začasno sodbo zavrnilo pritožbo nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in nekdanjega katalonskega ministra Antonija Comina, ki sta želela s tem doseči, da bi zasedla sedeža v Evropskem parlamentu

Reuters
Carles Puigdemont

Predsednik Sodišča EU je v začasni sodbi odločil, da Puigdemont in Comin, ki sta v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, za zdaj ne moreta zasesti sedežev v Evropskem parlamentu, kamor sta bila izvoljena na majskih volitvah. V utemeljitvi je zapisal, da Evropski parlament ne more preveriti, ali sta upravičena do mandata evropskih poslancev, saj ju ni na seznamu poslancev iz Španije.

V skladu s špansko zakonodajo morajo namreč tisti, ki so bili izvoljeni v Evropski parlament, za prevzem mandata priseči na španski ustavi. Nekdanja člana katalonske vlade, ki jima v Španiji zaradi njune vloge v poskusu katalonske odcepitve grozi aretacija, tega nista storila. Zaradi tega ju tudi ni na seznamu evropskih poslancev iz Španije.

Nekdanji predsednik Katalonije je v odzivu napovedal, da bo nadaljeval boj za sedež evropskega poslanca. Zaveda se, da bo to težka naloga.

Poleg Puigdemonta in Comina sedeža v Strasbourgu oziroma Bruslju ne bo mogel zasesti niti nekdanji podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras, ki v Španiji v priporu čaka sodbo v povezavi s poskusom katalonske odcepitve. Špansko vrhovno sodišče mu ni dovolilo, da bi zapustil pripor in prisegel kot evropski poslanec. To sodišče je danes sporočilo, da bo sodišče v Luksemburgu zaprosilo za mnenje o tem, ali Junqueras uživa poslansko imuniteto, čeprav ni prisegel kot evropski poslanec. Zanima jih tudi, ali ima v primeru imunitete pravico, da odide iz pripora in se udeleži seje Evropskega parlamenta.

Novoizvoljeni evropski poslanci se bodo na ustanovnem zasedanju sestali v torek v Strasbourgu. Pred parlamentom so za torek napovedane demonstracije v podporo tem trem katalonskim evropskim poslancem.