Zdravje

Čarobna začimba, ki bi jo morali uporabljati vsak dan

Oglasno sporočilo
1. 7. 2019, 20.46
Posodobljeno: 6. 8. 2019, 08.50
Deli članek:

Kardamom je vsestranska začimba, ki izhaja iz iste vrste družine kot ingver in ima mnogo koristnih vplivov na zdravje. Deluje protivnetno, pripomore k izboljšanju prebave, deluje proti depresiji in krepi koncentracijo, pomaga pri krčih in ima lastnosti diuretika. Zmletega lahko dodamo h kavi ali čaju, pa tudi k sladkim in slanim jedem.

Dreamstime
Najboljši plodovi kardamoma so zeleni, v notranjosti pa imajo temna semena. Te zelene plodove ponekod umetno razbarvajo, pri tem pa se žal precej izgubi izrazitost vonja in okusa.

Priporočata ga indijska in korejska medicina

V tradicionalni medicini Indije in Kitajske je kardamom znan že več kot tri tisoč let. V tradicionalni indijski medicini velja za enega boljših stimulatorjev prebave, ki ne izzove razdraženja sluznice ust in želodca. Indijski zdravniki ga tako priporočajo pri lajšanju bruhanja, kolcanja ali zgage. Nad njim je navdušena tudi korejska medicina, ki ga priporoča kot aromatično želodčno sredstvo pri zastoju hrane, slabi prebavi in v nosečnosti. Uporablja pa se tudi kot sredstvo za zdravljenje dihalnih bolezni, vročine, bolezni sečil in prebavil.

Promocijsko gradivo
Maestro začimbe so že več desetletij navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Pred kratkim se je ta slovita začimba pridružila tudi bogati ponudbi Maestro začimb.

Kardamom: dodatek, ki kavo naredi bolj zdravo

Kavo pijemo zaradi kofeina, ki podpira presnovo možganov in spodbuja koncentracijo. Čeprav pitje močne kave povzroča pospešen utrip srca, pa je kardamom odlična začimba, ki to neprijetnost odpravlja in ob tem oplemeniti okus jutranje kave.

Dreamstime
kava s kardamomom

Maestro začimbe so že več desetletij navdih za ustvarjanje v kuhinji. Začimbe, dišavnice in drugi dodatki jedem so neprecenljiva skrivnost vsake gospodinje, saj rojevajo pestrost in bogatost okusa.

Ko boste zjutraj kuhali svojo prvo jutranjo kavo, v vrelo vodo preprosto dodajte polovico čajne žličke zmletega Maestro kardamoma in počakajte, da zavre. Nato dodajte kavo in dobro premešajte. Kardamom v kavi učinkovito blaži njene slabe učinke ter pomirja želodec in prebavo.

Za vse tiste, ki niste ljubitelji kave, temveč si zjutraj raje privoščite čaj, pa v svojo najljubšo mešanico dodajte polovico čajne žličke zmletega Maestro kardamoma in poskrbite za odpornost in krepitev imunskega sistema.

Getty Images
Izmed zelišč zelo pomaga čaj iz cvetov vrtnic ter ingverjev čaj, tudi redno uživanje kardamoma in cimeta v zmernih količinah.

Kardamom namreč vsebuje kopico vitaminov in mineralov – bogat je z vitaminom C, železom, kalcijem, magnezijem in kalijem ter spodbuja naravni sistem razstrupljanja telesa.

Dodamo ga lahko tudi v številne jedi

Kardamom lahko uporabimo tudi za sladice, saj se dobro dopolnjuje z okusom pomaranč, jabolk in hrušk in oplemeniti njihov okus. Vrhunsko pa se dopolnjuje tudi s cimetom, čiliji, ingverjem, jogurtom, kavo, klinčki, koriandrovimi semeni, kumino, paprikami, poprom in žafranom. V jedi ga je najlažje dodajati v prahu, zato je mleti Maestro kardamom zagotovo prava izbira. 

Promocijsko gradivo
Bogati ponudbi Maestro začimb se je pridružil kardamom.

Preizkusite >>> slasten jogurtov kolač s kardamomom 

Za pripravo tega slastnega kolača potrebujete 250 g masla, ki ga penasto stepete in mu postopoma dodate 225g sladkorja. Primešate še sok polovice pomaranče in dodate eno žličko mletega Maestro kardamoma. Mešanici postopoma dodate štiri jajca ter 225ml jogurta in dobro vmešate. Ko bo zmes dodobra premešana, vanjo pazljivo presejemo 350g bele moke, dodamo še žličko pecilnega praška in ščepec soli. Po želji lahko dodamo tudi sadje. Zmes mešamo, dokler ne postane gladka in pečico segrejemo na 180 °C. Pečemo približno 50 minut in medtem pripravimo premaz.

Dreamstime
kolač

Za premaz lahko uporabimo 225g sladkorja v prahu, ki ga dobro presejemo in mu dodamo četrtino žličke mletega Maestro kardamoma. Dobro premešamo in po občutku dodamo med 20 in 30ml jogurta - poskrbeti moramo namreč, da zmes ohrani gosto teksturo, vendar je še vedno tekoča. 

Promocijsko gradivo
Pravilno izbrane začimbe kakovostno oplemenitijo prav vsako jed.