Vse niso resnične

Poletje na Hrvaškem: zvijačne kazni za kopalke, seks in prometne prekrške

S.R.
30. 6. 2019, 18.30
Deli članek:

Hrvati vedo, kako se zasluži s kaznimi. Ne samo s prometnimi, tudi na račun različnih poletnih uživačev, ki jim tu in tam popustijo zavore ali pa se na dopustu samo popolnoma sprostijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenci se te dni množično odpravljajo na morje. Še vedno je največji delež tistih, ki gredo na prisluženi počitek k našim južnim sosedom. Seveda pa Hrvati ne bi bili Hrvati, če ne bi turistične sezone izkoristili tudi za kak postranski zaslužek. Prometne kazni so sicer namenjene predvsem preprečevanju najhujšega, a kaj ko so tukaj še druge kazni. Pa so resnične?

LAŽ HRVAŠKIH OBLASTI

Vse niso resnične. Laž hrvaških oblasti na otoku Hvar je obelodanil nekdanji župan Hvara Rino Budrović, potem ko je po spletu zakrožila fotografija table, na kateri so opozorila s kaznimi za sprehajanje v kopalkah po mestu. Takole piše na njej: za sprehajanje po mestu v kopalkah vas lahko doleti 600 evrov kazni, 100 evrov manj, če se sprehajate v kratkih hlačah brez majice. Ker lahko s popivanjem na javnih mestih zmotite domačine, pa vas to lahko stane 700 evrov kazni. Dopust na Hvaru bi tako lahko postal še dražji. A ni tako. Table so namreč le farsa. Na ta način strašijo predvsem glasne nemške in britanske turiste, ki so na svojem dopustu preveč razvratni. So pa table po besedah sedanjega župana Rikarda Novaka vendarle dosegle svoj namen, neprimerno vedenje so namreč (po hrvaških standardih) zmanjšale za kar 80 odstotkov. »Nimamo osnove za takšne kazni, če pa že, so manjše in znašajo okoli 200 kun (30 evrov),« je še povedal Novak.

30 DNI ZAPORA ZA SEKS

Za tiste, ki jim na plaži povsem popustijo zavore, se zares prepustijo žgočemu soncu in jim razgreta telesa razvnamejo domišljijo ter nekatere potrebe opravijo kar na plaži pred ostalimi, so s kaznimi in prepovedmi poskrbeli v Rovinju, na znameniti plaži razvrata Punta križ. Tam table v več jezikih opozarjajo, da je za spolni odnos na javnem kraju v skladu z zakonom predvidena kazen 5000 kun (667 evrov) ali 30 dni zapora. Za razkazovanje golote v javnosti in voajerizem pa je predvidena kazen od 500 do 2000 kun (od 67 do 268 evrov) ali 20 dni zapora. Slednjo prepoved sta pred štirimi leti na goli koži občutila tudi 40-letna Avstrijka in njen dve leti mlajši partner, ki sta se užitkom predajala pred enim od lokalov. Stopiti sta morala pred sodnika za prekrške.

KAJ PA PROMETNE KAZNI?

Najvišja kazen, ki jo lahko prejmete na Hrvaškem, znaša dobrih 2700 evrov. Da si jo »prislužite«, morate biti pošteno opiti in nato še odkloniti test alkoholiziranosti. So pa naši južni sosedje poskrbeli tudi za nekaj dodatnih radarjev. V Istri bodo to poletje prehitre voznike lovili novi radarji na vstopu v Poreč in Rovinj, v Kanfanarju, trije bodo na cesti od Labina proti Pulju. Več kot 30 novih radarjev pa bo na jadranski magistrali od Senja, mimo Zadra, Šibenika in Splita do Dubrovnika. Radar bo dobil tudi Orebić na Pelješcu.  

Profimedia
Če v križišču ne boste nakazali smeri s smerno utripalko, vas bo doletela kazen dobrih 40 evrov.