"Ni slab"

Šarec zadovoljen s predlogom za najvišja mesta v EU

B.K./STA
30. 6. 2019, 18.09
Posodobljeno: 30. 6. 2019, 18.42
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je ob prihodu na izredni vrh EU ocenil, da predlog o razdelitvi vodilnih položajev, ki kroži, ni slab.

Reuters
Marjan Šarec pravi, da pšredlog, ki ga je videl, ni slab.

Po scenariju, ki kroži neuradno, naj bi predsednik Evropske komisije postal socialist Frans Timmermans. "On je zagotovo dober kandidat," je odgovoril Marjan Šarec na vprašanje, ali je Nizozemec sprejemljiv za Slovenijo.

"Zdaj smo videli nek predlog. Za moje pojme to ni slab predlog. Tudi če bi se tako zgodilo, je to kar dober predlog," je dejal premier. A na konkretnejša vprašanja je odgovoril le, da je težko ob prihodu na vrh opisovati podrobnosti.

O predlogu so se dogovorili v Osaki, ob vrhu G20

Neuradno sicer kroži scenarij, po katerem naj bi položaj predsednika Evropske komisije pripadel socialistom, položaj predsednika Evropskega parlamenta in visoki zunanjepolitični položaj desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), položaj predsednika Evropskega sveta pa liberalcem.

"Pravijo, da so se nekaj dogovorili na Japonskem. Zdajle, ko se bomo usedli, bomo videli, kako je s tem, in potem dalje. Težko zdajle kaj veliko povem, lahko izrazim samo upanje, da bo danes ali tekom noči dogovor, da bi proces lahko tekel naprej in da ne bi bilo predolge blokade," je o predlogu, ki je v igri, povedal Šarec.

To, da bi liberalci dobili položaj predsednika Evropskega sveta, se zdi slovenskemu premierju dobro. O imenih ni želel govoriti, češ da se morajo najprej usesti za mizo. Prav tako ni želel komentirati, kdo je njegova favoritinja ali favorit in ali danska liberalka Margrethe Vestager, ki jo je doslej podpiral za predsednico komisije, ostaja v igri.

"Zdajle moramo slišati predloge. Ničesar ne morem povedati, dokler nisem notri in dokler ne vidim, ali se je kaj novega v tem času zgodilo. Uro in pol je trajal let, v tem času se lahko že kaj spremeni," je dejal.

Šarec upa, da blokad ne bo, in ob tem spomni, da pri odločanju ni potreben čisti konsenz in da tudi pred petimi leti niso vsi podprli tedanjega kandidata Jean-Clauda Junckerja. Zdi se mu dobro, da bi do neke mere dosegli kompromis, a če to ni možno, potem je treba odločiti z večino.

O tem, ali je pametno osamiti višegrajsko četverico, ki nasprotuje Timmermansu, je dejal: "Treba je doseči kompromis. Če je neka večina za neko opcijo, se ne bo večina prilagajala nekaterim. Saj veste, včasih mora na izletu avtobus zapreti vrata in iti naprej, če nekoga čakaš. A ne bi želel prejudicirati. To so špekulacije. Upam, da bomo vseeno dosegli kompromis in enotno izbrali nekoga, ker je to boljša popotnica za naprej."

Na vprašanje, kako dolgo bodo sedeli za mizo, je odgovoril, da tudi tega ne ve in da če bi bilo po njegovem, ne bi dolgo sedeli.

Merklova svari pred institucionalnim sporom, napoveduje težka pogajanja

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem ob prihodu na vrh EU napovedala težka pogajanja o vodilnih položajih, zlasti o novem predsedniku Evropske komisije, ter posvarila pred institucionalnim sporom med Evropskim svetom in Evropskim parlamentom. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po njenih besedah nocoj ne bo imel lahke naloge.