Jedrski pogovori

Uganite, koga bo Ši obiskal, še preden se sestane s Trumpom?

B.K.
18. 6. 2019, 08.01
Posodobljeno: 18. 6. 2019, 09.40
Deli članek:

Ameriški predsednik je zahteval sestanek s kitajskim kolegom ob robu vrha G20, sicer je zagrozil z dodatnimi carinami. A kitajski predsednik bo pred tem opravil še eno pot.

Reuters
Ši Džinpin ima asa v rokavu.

Kitajski predsednik Ši Džinpin bo v četrtek odpotoval v Pjongjang, kjer se bo na dvodnevnem delovnem obisku sestal z vrhovnim voditeljem Severne Koreje Kim Džong Unom. Gre za prvi obisk kitajskega predsednika v sosednji Demokratični ljudski republiki Koreji od leta 2005 in za peto srečanje med Šijem in Kimom.

Zanimiva je izbira termina, saj se bo Ši s Kimom sestal pred vrhom držav G20, ki bo potekal konec meseca na Japonskem. Tam se bo Ši najverjetneje sestal z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom, ki je srečanje z njim zahteval, v nasprotnem primeru pa je zagrozil s povišanjem carin na uvožene kitajske dobrine. Srečanje bo potekalo v znamenju pogovorov o še vedno nedokončani trgovinski vojni med državama.

Reuters
Ši in Kim sta se doslej srečala že štirikrat.

Glede na to, da so se odnosi med Združenimi državami Amerike in Severno Korejo po propadlem februarskem srečanju v Vietnamu poslabšali, bi Ši lahko situacijo izkoristil za to, da od Kima pridobi zagotovila za nadaljevanje pogajanj o jedrski razorožitvi. To bi mu lahko pomagalo pri trgovinskih pogajanjih s Trumpom.

To pričakujejo tudi v južni Republiki Koreji. Tiskovna predstavnica južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina je namreč dejala, da v administraciji pričakujejo, da bo Šijev obisk pomagal pri "ponovnem zagonu pogajanj, namenjenih popolni jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, in vzpostavitvi večnega miru."