Kitajski predsednik Ši Džinpin bo v četrtek odpotoval v Pjongjang, kjer se bo na dvodnevnem delovnem obisku sestal z vrhovnim voditeljem Severne Koreje Kim Džong Unom. Gre za prvi obisk kitajskega predsednika v sosednji Demokratični ljudski republiki Koreji od leta 2005 in za peto srečanje med Šijem in Kimom.

Zanimiva je izbira termina, saj se bo Ši s Kimom sestal pred vrhom držav G20, ki bo potekal konec meseca na Japonskem. Tam se bo Ši najverjetneje sestal z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom, ki je srečanje z njim zahteval, v nasprotnem primeru pa je zagrozil s povišanjem carin na uvožene kitajske dobrine. Srečanje bo potekalo v znamenju pogovorov o še vedno nedokončani trgovinski vojni med državama.

xi jinping, ši džinpin, kim džong un, kim jong un
Reuters
Ši in Kim sta se doslej srečala že štirikrat.

Glede na to, da so se odnosi med Združenimi državami Amerike in Severno Korejo po propadlem februarskem srečanju v Vietnamu poslabšali, bi Ši lahko situacijo izkoristil za to, da od Kima pridobi zagotovila za nadaljevanje pogajanj o jedrski razorožitvi. To bi mu lahko pomagalo pri trgovinskih pogajanjih s Trumpom.

To pričakujejo tudi v južni Republiki Koreji. Tiskovna predstavnica južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina je namreč dejala, da v administraciji pričakujejo, da bo Šijev obisk pomagal pri "ponovnem zagonu pogajanj, namenjenih popolni jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, in vzpostavitvi večnega miru."