Politična kriza

V Moldaviji razpustili parlament

B.K./STA
11. 6. 2019, 16.37
Posodobljeno: 11. 6. 2019, 17.06
Deli članek:

Politična kriza v Moldaviji, ki se je še dodatno zapletla konec minulega tedna, se nadaljuje.

Profimedia
Moldavski predsednik Igor Dodon.

Moldavski predsednik Igor Dodon je namreč danes razveljavil odlok, s katerim je v nedeljo začasni predsednik vlade Pavel Filip razpustil tamkajšnji parlament in razpisal predčasne volitve.

Moldavija je v politični krizi vse od februarskih parlamentarnih volitev, na katerih ni nobena od strank osvojila jasne večine. Razmere so se še dodatno zapletle konec preteklega tedna, ko je tamkajšnji parlament potrdil vlado, sestavljeno iz proruskih in proevropskih sil. Takšne vlade v Moldaviji še niso imeli.

Ustavno sodišče je zahtevalo razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev, a Dodon ni želel podpisati odloka, s katerim bi to storil. Nato ga je ustavno sodišče za kratek čas suspendiralo in na njegovo mesto začasno imenovalo premierja Filipa, ki opravlja tekoče posle. Ta je z odlokom razpustil parlament in za september razpisal predčasne volitve.

Dodon, ki se je medtem vrnil na položaj, je danes razveljavil ta odlok. "Odločitve ustavnega sodišča so nezakonite in arbitrarne. So v nasprotju s temeljnim pravom in predstavljajo grožnjo varnosti Moldavije," je povedal po zasedanju sveta za nacionalno varnost.

Dodon prihaja iz proruske Socialistične stranke, ki je v soboto sklenila koalicijo s proevropskim zavezništvom ACUM, ki ga vodi Maia Sandu. Ti dve stranki sta vlado oblikovali zato, da bi oligarhu Vladu Plahotniucu in njegovi Demokratski stranki, ki vlada od leta 2015, preprečili dostop do oblasti. Zdaj si tako koalicijska vlada pod vodstvom Sandujeve kot vlada Demokratske stranke pod vodstvom Filipa lastita oblast.

Koalicijski vladi socialistov in ACUM so sicer v minulih dneh podporo izrekle Rusija in pet držav članic Evropske unije, med njimi Nemčija, Francija in Velika Britanija.