Kriza po evropskih volitvah

Bo po odhodu šefice socialdemokratov padla nemška vlada?

G.G./STA
2. 6. 2019, 15.29
Posodobljeno: 2. 6. 2019, 15.38
Deli članek:

Vrstijo se zanimivi dogodki v nemški politiki. Po izjemno slabih rezultatih na evropskih volitvah je odstopila vodja nemških socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles.

Profimedia
Andrea Nahles prepušča krmilo socialdemokratov. Kdo bo njen naslednik?

Nahlesova bo s položaja vodje SPD odstopila v ponedeljek, z mesta vodje poslanske skupine socialdemokratov pa dan zatem. "Pogovori v poslanski skupini in odziv stranke so mi pokazali, da nimam več potrebne podpore," je pojasnila v izjavi za javnost.

Za zdaj ni znano, kdo bo nasledil Nahlesovo, ki je bila prva ženska na čelu nemških socialdemokratov. Vodenje stranke je prevzela aprila lani.

Kaj to pomeni za veliko koalicijo? Krščanski demokrati pravijo, naj se nadaljuje, levo krilo socialdemokratov pa navija za odhod iz vlade. Pravijo, da jih je prav združba s krščanskimi demokrati stala glasov. Razpad koalicije bi prinesel predčasne volitve, kar bi gotovo razveselilo Zelene, ki so na evropskih volitvah postali druga najmočnejša stranka v Nemčiji.

Pritisk slabih rezultatov

SPD je na volitvah v Evropski parlament pred tednom dni zbrala le 15,8 odstotka glasov, s čimer se je uvrstila na tretje mesto za Zelenimi. V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli 16 poslancev, kar je 11 manj kot doslej. Dodaten pritisk za SPD predstavlja tudi zgodovinska izguba tradicionalne "rdeče" trdnjave Bremna, kjer so pred tednom dni po več desetletjih izgubili na deželnih volitvah.

Zaradi poraznega izida evropskih volitev se bo danes v Berlinu sešlo tudi vodstvo CDU/CSU. Po napovedih naj bi na današnjem srečanju začrtali pot konservativne unije v prihodnjih mesecih. Sestanka vodstva CDU/CSU naj bi se udeležil tudi spitzenkandidat Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber iz vrst bavarske Krščansko-socialne unije (CSU). Tudi konservativna unija je tako kot socialdemokrati zabeležila zgodovinsko najslabši rezultat na evropskih volitvah. Čeprav je CDU/CSU z 28,9 odstotka podpore zmagovalka volitev, so izgubili 6,5 odstotne točke podpore in pet poslanskih mandatov.