Predsedniški položaj

Novi južnoafriški predsednik zaprisegel pred veliko množico: Ga bodo imeli ljudje celo raje kot Mandelo?

A.S./STA
25. 5. 2019, 17.09
Posodobljeno: 25. 5. 2019, 17.13
Deli članek:

Novi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je na današnji slovesnosti z zaprisego zasedel položaj. Z glasnim vzklikanjem ga je pri tem podprlo več kot 35.000 zbranih ljudi.

Profimedia
Novi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa

Med gosti so bili številni voditelji afriških držav, med njimi predsedniki Zimbabveja Emmerson Mnangagwa, Konga Felix Tshisekedi in Južnega Sudana Salva Kiir.

Ramaphosa je v nagovoru pozval k narodni enotnosti in ustvarjanju delovnih mest. Južna Afrika si želi tudi utrditi svoj položaj pomembnega glasu na celini.

Država se, 25 let potem, ko je postala demokracija, še vedno sooča s številnimi težavami, je priznal 66-letnik. "Številni Južnoafričani v posteljo še vedno gredo lačni, številni umrejo zaradi bolezni, ki bi jih lahko zdravili, številni živijo v nesprejemljivem pomanjkanju. Preveč naših ljudi je brez dela, še posebej mladih," jih je naštel nekaj.

Spomnil je tudi na obtožbe o korupciji njegovega predhodnika Jacoba Zume. Poudaril je namreč, da so Južnoafričani "videli, kako so nekateri od tistih, ki so jim zaupali, podlegli skušnjavi moči in bogastva".

Ramaphosa je po prevzemu oblasti od Zume, ki je po pritiskih odstopil februarja lani, obljubil "novo zoro". "Izzivi, s katerimi se soočamo, so veliki. Niso pa nepremostljivi," je zagotovil danes.

Južnoafriški poslanci so predsednika Afriškega nacionalnega kongresa (ANC) Ramaphoso po pričakovanjih za novega predsednika države izvolili v sredo. Volitve predsednika države so potekale dva tedna po parlamentarnih, na katerih je ANC obdržal vodilno mesto, čeprav z najnižjo podporo med volivci po koncu apartheida.

ANC je na volitvah 8. maja prejel 57,7 odstotka glasov podpore. Stranka ima v novem južnoafriškem parlamentu 230 od 400 mandatov.