Pohod

Na Hrvaškem shodi proti splavu, v Zagrebu je udeležencem pel kontroverzni Thompson

A.S./STA
25. 5. 2019, 15.35
Posodobljeno: 25. 5. 2019, 15.43
Deli članek:

V Zagrebu, Splitu in Zadru so danes potekali pohodi za življenje pod geslom Zaščitimo najbolj ogroženo manjšino na Hrvaškem - nerojene otroke. Pripravila so jih hrvaška konservativna združenja. Največ ljudi, približno 5000, je bilo na shodu v Zagrebu, na katerem je nastopil tudi kontroverzni pevec Marko Perković - Thompson.

STA
ečinoma so bili v belih oblekah z rdečimi madeži, s čimer so opozarjali na posledice morebitne prepovedi splava na Hrvaškem, ki bi prinesla porast nezakonitih postopkov prekinitve nosečnosti.

Pohod za življenje je potekal v središču Zagreba, ki je bilo zaprto za promet med 10. in 13.30 uro. Po ocenah hrvaške policije se je zbralo okoli 5000 udeležencev.

Na shodu je bilo videti ljudi vseh generacij, med katerimi so bile številne družine z otroci, pa tudi nune. Mnogi so nosili majice z napisi Za življenje, družino in Hrvaško. Nosili so večinoma hrvaške državne zastave in različne transparente z napisi, kot so Koliko stane splav? Eno človeško življenje, Življenje se začne spočetjem, Človekove pravice se uveljavljajo, ko se življenje začne in podobno.

STA
Pohod za življenje je potekal v središču Zagreba, ki je bilo zaprto za promet med 10. in 13.30 uro.

Pohod se je začel v parku Zrinjevac. Že po nekaj sto metrih je udeležence ustavila manjša skupina nasprotnikov pohoda, ki so sedli na njihovo pot. Večinoma so bili v belih oblekah z rdečimi madeži, s čimer so opozarjali na posledice morebitne prepovedi splava na Hrvaškem, ki bi prinesla porast nezakonitih postopkov prekinitve nosečnosti.

Ker se niso želeli umakniti, so jih policisti strpali v policijske kombije. Po uradnih podatkih so pridržali 13 oseb, ki so poskusile preprečiti zakonito prijavljeno prireditev.

Pohod se je potem nadaljeval čez osrednji zagrebški Trg bana Jelačića proti Markovemu trgu, kjer so poslopja hrvaške vlade, sabora in ustavnega sodišča. Na poti so jih pričakale manjše skupine nasprotnikov, ki so se zavzeli za pravice žensk ter pravico do izbire in svobode.

Pri cerkvi svetega Marka je bil oder, s katerega so govorci med drugim pozvali hrvaško vlado in parlament k zaščiti človekovih pravic in temeljne pravice do življenja. Z odra so tudi sporočili, da se brezkompromisno bojujejo za življenje od spočetja do naravne smrti, a novinarjem niso želeli jasno povedati, ali si prizadevajo za prepoved splava na Hrvaškem.

Zbrani na Markovem trgu so navdušeno pozdravili pevca Perkovića. Ta je s svojim nastopom zaključil shod v Zagrebu.

STA
Hrvaški pevec Thompson je z nastopom zaključil shod.

Splitski časnik Slobodna Dalmacija je poročal, da se je v Splitu zbralo približno 4000 udeležencev pohoda, ki so med drugim tudi peli Thompsonove pesmi. Pohod je potekal tudi v Zadru, potem ko so bile podobne prireditve prejšnjo soboto na Reki in v Osijeku.