Smrtne žrtve

Indijec umrl pri sestopu z najvišje gore na svetu, Everest letos zahteval že šest življenj

A.S./STA
24. 5. 2019, 12.49
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 12.49
Deli članek:

Na Mount Everestu so v zadnjem tednu umrli trije indijski in en ameriški alpinist. Prejšnji teden je umrl Indijec Nihal Bagwan, od takrat pa je pogrešan tudi Irec, za katerega predvidevajo, da je mrtev. Število žrtev na 8848 metrov visokem Mount Everestu v letošnjem letu se je tako povzpelo na šest, lani pa je tam v celem letu umrlo pet ljudi.

Facebook (osebni profil)
Nihal Bagwan

Indijec Nihal Bagwan je skupaj s še enim alpinistom v četrtek dosegel vrh, nato pa izgubil energijo med sestopom. Štiri šerpe so ga odnesle do tabora, kjer je umrl v šotoru.

V četrtek je umrla tudi 53-letna Indijka Kalpana Das, ki je bila v ženski odpravi, v sredo pa 53-letna Indijka Anjali Kulkarni, ki je plezala s svojim možem. V sredo je med sestopom umrl tudi 55-letni Američan Donald Lynn Cash, poroča CNN.

Facebook (osebni profil)
Donald Lynn Cash

Eden od šerp je povedal, da je zaradi kratkega obdobja lepega vremena veliko alpinistov skušalo hkrati plezati, zaradi česar je bila gneča na poti od tabora 4 do vrha.

V Himalaji je trenutno vrhunec alpinistične sezone, saj je med poznim aprilom in koncem maja tam ugodno vreme za plezanje. Vsako leto poskuša Mount Everest med spomladansko plezalno sezono osvojiti na stotine alpinistov z vsega sveta.

Nepalske oblasti so za letošnjo spomladansko sezono izdale rekordnih 381 dovoljenj, zaradi česar so izražale skrb, da bodo na poti na vrh nastajali zastoji, če bi se zaradi slabega vremena zmanjšalo število plezalnih dni. Dovoljenje za vzpon na Mount Everest stane skoraj 10.000 evrov.