Razvoj

Šest milijard evrov za tovarno baterij za električne avtomobile v Evropi

B.K./STA
2. 5. 2019, 16.31
Posodobljeno: 2. 5. 2019, 16.32
Deli članek:

Članice EU in podjetja bodo oblikovali partnerstvo za razvoj naslednje generacije baterij za električne avtomobile v Evropi. V projekt naj bi vložili pet do šest milijonov evrov, sta danes v Parizu povedala francoski in nemški finančni minister.

Bobo
Fotografija je simbolična

Evropska komisija je dovolila, da se proizvodnja baterij v Evropi lahko v višini do 1,2 milijarde evrov financira iz javnih sredstev, je na skupni novinarski konferenci z nemškim kolegom Petrom Altmaierjem dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Zanimanje za sodelovanje pri projektu so že pokazale tudi nekatere druge države članice, Le Maire je med njimi navedel Italijo, Belgijo, Poljsko, Avstrijo in Finsko.

Skupna višina potrebnih investicij je ocenjena na pet do šest milijard evrov, večji del bodo morala prispevati podjetja, kot sta francoski proizvajalec avtomobilov PSA in francoski proizvajalec baterij Saft. Da se nameravajo pridružiti partnerstvu, je sicer napovedalo že 35 podjetij, vključno z največjimi evropski proizvajalci vozil.

"Gre za projekt, ki ga v takšni obliki (...) še ni bilo," je dejal Altmaier.

Komisija do junija pričakuje prošnjo za subvencijo za evropski projekt proizvodnje baterij, odločitev pa naj bi sprejela do konca oktobra.

Poskusno naj bi tovarno s približno 200 zaposlenimi odprli že v prihodnjih mesecih v Franciji, načrtujejo pa dve proizvodni enoti, v Franciji in Nemčiji, vsako s po 1500 zaposlenimi.

Pobudo za oblikovanje partnerstva za baterije je leta 2017 dal podpredsednik Evropske komisije Maros Šefčovič. Cilj je, da se pravočasno do pričakovanega razcveta trga električnih avtomobilov v Evropi postavi tovarno za proizvodnjo baterij. Doslej je bilo po uradnih podatkih približno 84 odstotkov baterij na svetu izdelanih v Aziji in le trije odstotki v Evropi.