Nepričakovano!

VIDEO: Tajski kralj se je poročil kar s svojo telesno stražarko

B.K.
2. 5. 2019, 14.56
Posodobljeno: 2. 5. 2019, 17.13
Deli članek:

Nepričakovano se je poročil tajski monarh, še pred svojim uradnim kronanjem.

Reuters
Kralj Maha Vadžiralongkorn mazili svojo bodočo ženo Sutido Tidžai.

Tajski monarh Maha Vadžiralongkorn se je nepričakovano poročil s svojo telesno stražarko Sutido Tidžai, poročajo tuji mediji. Poroka se je zgodila v sredo, le tri dni pred monarhovim formalnim kronanjem. 66-letni Vadžiralongkorn, imenovan tudi Kralj Rama X, je prestol namreč prevzel oktobra 2016, po smrti očeta Bumibola Aduljadeža, ki je bil na prestolu kar sedem desetletij. Kronanje se bo odvilo ta konec tedna, po zaključku več kot dve leti trajajočega obdobja žalovanja.

Profimedia
Tajski kralj je obravnavan kot duhovni varuh ljudstva in je izvzet kritike, kar zagotavljajo eni izmed najstrožjih zakonov lese-majeste na svetu.

Vadžiralongkorn je Tidžaijevo leta 2014 imenoval za namestnico poveljnika svoje telesne straže. Pred tem je opravljala delo stevardese pri letalski družbi Thai Airways. Decembra 2016 je bila povišana v čin generalice. Par živi na Tajskem in v Nemčiji, kjer si kraljeva družina lasti 12 milijonov dolarjev vredno vilo ob jezeru Starnberg na Bavarskem. Kralj Vadžiralongkorn je bil poročen in ločen že trikrat in ima sedem otrok.

Profimedia
Tajska kraljeva družina v državni politiki še vedno igra zelo vplivno vlogo.

Tajska je ustavna monarhija od leta 1932, a kraljeva družina še vedno igra zelo vplivno vlogo v domači politiki. To je pokazala tudi lista gostov, na katero je bil povabljen tudi Prajut Čan-oča, vodja vojaške hunte, ki Tajski vlada že od leta 2014, ko je oblast prevzela v državnem udaru. Tajski kralj je sicer obravnavan kot duhovni varuh ljudstva in je izvzet kritike, kar zagotavljajo z enimi izmed najstrožjih zakonov lese-majeste na svetu.