"Resen udarec"

Kim mednarodnim pritiskom kljubuje s "samozadostnostjo"

B.K.
11. 4. 2019, 08.42
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 08.43
Deli članek:

Mednarodne sankcije so poskus sovražnih sil, da bi zlomile državo, je prepričan severnokorejski voditelj.

Reuters
Kim Džong Un nagovarja Centralni komite Delavske stranke.

Kim Džong Un je Severni Koreji sovražne države obtožil, da želijo s sankcijami državo zlomiti, je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Po tem, ko je drugo srečanje Kima z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom propadlo, je Kim zaostril svojo retoriko, prav tako pa naj bi Severna Koreja nadaljevala z izgradnjo infrastrukture za testiranje balističnih izstrelkov.

"Resno moramo udariti po sovražnih silah, ki so zmotno odločene, da nas s sankcijami zlomijo, tako da socialistično gradnjo razširimo na visoko stopnjo samozadostnosti, ki je primerna našim okoliščinam in stanju, ki je osnovana na naši moči, tehnologiji in resursih," je Kim dejal na plenarnem zasedanju centralnega komiteja vladajoče Delavske stranke Koreje.

Srečanje med Kimom in Trumpom konec februarja v Vietnamu je propadlo, ker naj bi Severna Koreja zahtevala preveč. Tako trdijo ameriške oblasti, medtem ko severnokorejske zatrjujejo, da so na mizo dale le delni umik sankcij. Ameriški predsednik je takrat dejal, da bo sankcije umaknil le, če severnokorejske oblasti uničijo vse svoje jedrske zmogljivosti in  zaključijo s programom razvoja jedrskega in balističnega orožja.

Že v začetku tega tedna je Kim nagovoril politbiro Delavske stranke, kjer je situacijo z ZDA opisal kot "napeto", poroča časnik Financial Times. Večkrat je ponovil, da je samozadostnost Severne Koreje najbolj zanesljiva pot za državo, da preživi mednarodne pritiske.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In je sicer danes odpotoval na obisk k Trumpu v Washington. Ameriškega kolega bo skušal prepričati, naj omili nekatere sankcije, da bi Koreji lahko zagnali sodelovanje pri nekaterih turističnih projektih. Medtem bo v Severni Koreji zasedala ljudska skupščina.