Grozljivka sredi noči

»Dogodka se ne spomnim in se ga niti nočem spominjati!«

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
11. 4. 2019, 06.57
Deli članek:

Lani konec maja, sredi noči, so štirje mladeniči prišli na dvorišče družine Tomić v Krčevini pri Vurbergu. Lotili so se na dvorišču parkiranega osebnega avtomobila Citroen C5, na njem prerezali gume in razbili stekla, nato pa začeli udrihati po polknih, oknu in vratih stanovanjske hiše.

M.Z.
Janka Tomića obtožnica bremeni kaznivega dejanja uboja in treh poskusov uboja.

Žanov oče Janko je, ko je slišal razbijanje, ropot in vpitje, segel po strelnem orožju. Medtem ko je streljal za napadalci, je enega zadel, drugega smrtno ranil. Dva sta s kraja pobegnila nepoškodovana. Janka Tomića, ki je branil svojega sina, obtožnica bremeni kaznivega dejanja uboja in treh poskusov uboja. Krivde ne priznava, sklicuje se na silobran.

Eden izmed štirih napadalcev, Kristijan Pfeifer, ki je v zaporu na Dobu in mu je pravosodna policija za minuli četrtek le uspela zagotoviti spremstvo na ptujsko sodišče, je bil v napadu ranjen v ramo in nogo. Pfeifer je na sodišču izpovedal, da so pred Tomićevo hišo prišli okoli pol treh, parkirali avtomobil ter šli proti dvorišču z namenom, da razbijejo Tomićev avtomobil Citroen C5. »Jaz sem preluknjal gumo, Sašo Vidovič je razbil šipo. Nato sem skočil proti hišnemu oknu, da bi prestrašil Žana Tomića. Iz teme sem zaslišal strele, na dvorišče in po cesti je svetil reflektor, bili smo razsvetljeni kot božične jelke. Krogla me je zadela v ramo, uvidel sem, da je pištola prava in ne gre za plašilko. Ko smo bežali proti avtu, sem videl, da Žan Kreslin leži. Spodbujal sem ga, naj se dvigne, želel sem mu pomagati, da bi skupaj z nami pobegnil. A nisem mogel. Medtem sem zadobil še eno strelno rano, in sicer v nogo. Tekel sem naprej, reševal svojo kožo. Nisem vedel, kako resno je poškodovan Žan. Predvideval sem, da ga je strelec zadel v nogo in da zato ne more teči. Z avtomobilom smo pobegnili, v Dupleku nas je prestregla policija. Nato so me reševalci oskrbeli,« je povedal Pfeifer in navedel, da se spomni ene serije strelov.

Prišli so ustrahovat

Mislili so, da so lovci

Sosede Tomićevih iz Krčevine je zbudilo pokanje. Menili so, da pokanje prihaja z druge strani reke Drave, od lovcev ali pa morda s kakšnega piknika, ko spuščajo rakete. Koliko strelov je bilo, priče niso mogle opredeliti.

Na vprašanje tožilke Diane Šeruga Sagadin, kako močno je poškodoval okno na hiši, je odgovoril, da je udrihal po lesu, in ne po šipi. Tožilka je pripomnila, da je bilo od silovitega udarca polomljeno tudi steklo, okno pa da je bilo izruvano. Pfeifer je povedal, da je imel v roki nož in teleskopsko palico. Nož zato, da je prerezal gume. Zakaj je imel teleskopsko palico, ne ve … Nosil je rokavice, medtem ko naj obraza ne bi imel zakritega. Čeprav je tožilka poudarila, da so na kraju našli ruto z njegovimi biološkimi sledmi, je vztrajal, da je ni imel na sebi. Priznal je tudi, da ko nekaj spije, je lahko agresiven, a da je to čisto odvisno od trenutne situacije. »Naš namen je bil Tomića prestašiti, 'zlamati' avto, hiša je bila stranska škoda.« Pfeifer je še dodal, da zaradi dogodka nosi fizične in psihične posledice, zato bo zoper Janka Tomića vložil premoženjskopravni zahtevek. »Noga mi trza, rana še vedno boli, bolijo me vse kosti, ne morem spati, hodim k psihologu.«

Naboji naj bi mu švigali mimo ušes

Drugi napadalec oziroma Pfeiferjev pomagač Edo Mlakar je v zaporu v Rogozi. »Dogodka se ne spomnim in se ga niti nočem spominjati. Svoje sem povedal v preiskavi in tisto je resnica. Ko smo šli proti hiši, sta bila Pfeifer in Vidovič kakšnih 20 metrov pred mano in Kreslinom. Med begom sem bil jaz prvi, Sašo se je skril za parkiran avtomobil, Žan je padel … Slišal sem naboje, kako so mi švigali mimo ušes. Samo tekel sem, nisem se oziral nazaj. Reševal sem sebe. Žal mi je za vse, kar se je zgodilo. Eden je umrl, na njegovem mestu bi lahko bil tudi jaz, drugi je bil dvakrat ustreljen. Sploh ne vem, zakaj je šel Žan Kreslin tiste noči z nami. Nič ni naredil, ni stopil niti na Tomićevo dvorišče, pa je umrl. Čisto po nedolžnem.« Tudi Mlakar je napovedal, da bo zoper Janka Tomića vložil premoženjskopravni zahtevek.

Žan Tomić naj bi nekdanjem dekletu dejal, da so ga plačani napadalci prišli ubit, da bi se naročnik izognil kazenskemu postopku in zaporu. Nekdanje dekle Žana Tomića je povedalo, da naj bi imel njen takratni fant neporavnane račune z ljudmi iz Maribora, zaradi česar so mu nekaj tednov prej pred njeno hišo prerezali gume na avtomobilu.

Neporavnani stari dolgovi

Pred sodni senat je minuli teden stopil napadeni Žan Tomić. Povedal je, da je prispel iz Maribora in se odpravil spat. Čez nekaj minut je slišal ropot in opazil moška, ki sta na dvorišču razbijala njegov avtomobil. Stopil je ven in zavpil, kaj počneta, napadalca sta se zapodila proti njemu. Uspelo se mu je zapreti v hišo in držati vrata, a je eden od napadalcev poskušal vdreti, drugi pa je razbil okno.

Nekaj minut pozneje je slišal pokanje, nato se je dogajanje umirilo. Stopil je na dvorišče, kjer ni bilo po njegovih besedah nikogar več. Kaj se je pred tem dogajalo zunaj, ne ve, je zatrdil. Na policiste so čakali več kot pol ure, ko so le prišli, pa so se peljali mimo njihove hiše. Šele pozneje je od policistov izvedel, da so ob cesti našli ustreljenega človeka. Dejal je, da se je ob dogajanju počutil zelo ogroženega. Bal se je za življenje, saj da sta napadalca kričala, da sta ga prišla ubit, nič pa ni kazalo na to, da bi kar tako odnehala. Oče obdolženega Janko Tomić starejši je med zaslišanjem povedal, da so streli trajali kakšno minuto ali še morda malo več.

arhiv
Hiša Tomićevih, kjer se je lani konec maja dogajala prava grozljivka.