Situs inversus

Živela je skoraj 100 let in sploh ni vedela, da notranjih organov ni imela na »pravem mestu«

G.G.
9. 4. 2019, 10.40
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 19.54
Deli članek:

Rose Marie Bentley je umrla leta 2017 v 99. letu starosti. Svoje telo je namenila v dobro znanosti in po smrti presenetila študente medicine.

OHSU
Rose Marie Berkley

Študenti medicine na univerzi za zdravje in znanost v Oregonu so pri vajah anatomije »odprli« truplo pokojne Rose Marie Bentley. Takoj so opazili, da zadeve niso na svojem mestu. Organi niso tam, kjer bi morali biti. Asistent Cam Walker jim je razložil, da so priča t.i. pojavu situs inversus. Gre za nesimetrijo telesa, ko so notranji organi v prsnem košu in trebuhu zamenjani glede na smer levo-desno. Pojav je izjemno redek. Z njim se lahko pohvali eden na pet milijonov ljudi.

Rose Marie Bentley sicer ni imela »popolne« nesimetrije. Srce je bilo na običajnem mestu na levi strani, drugi organi pa so bili na nasprotni strani.

Gospa Bentley nikoli ni vedela, da je imela pojav situs inversus. Z možem sta živela v podeželskem mestecu Molalla, kjer sta skrbela za farmo in vzgajala pet otrok. Njeni otroci so za lokalne medije povedali, da bi se njihovi materi zdelo prav zabavno, če bi ji sporočili, da je imela organe drugje kot ostali.