Darjan Ješovnik

Slovenec eden najbolj iskanih kriminalcev na Hrvaškem – zdaj ga imajo v pesti

J.P.
9. 4. 2019, 11.12
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 16.26
Deli članek:

Na begu je bil od leta 2011 – sumijo ga, da je sodeloval pri tihotapljenju najmanj 718 kilogramov kokaina.

MUP
Darjan Ješovnik je veljal za enega najbolj iskanih ljudi v Evropi.

Hrvaška izpostava FAST-a (skupina za aktivno iskanje pobeglih oseb) je v sodelovanju s kolegi iz Srbije 6. aprila letos v Srbiji izsledila in prijela donedavnega begunca Darjana Ješovnika. Hrvaška ga je iskala tudi na podlagi evropskega pripornega naloga.

Kot poročajo hrvaški mediji, je bila združena operacija dolgo časa v pripravi. Dobili so ga v soboto okoli 18.50 ure, ko je prečkal državno mejo med Srbijo in Madžarsko.

Na Hrvaškem je veljal za enega od najbolj iskanih ubežnikov.

Na seznamu najbolj iskanih oseb

Ješovnika na Hrvaškem sumijo, da je kot član zločinske združbe sodeloval pri tihotapljenju najmanj 718 kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Španijo, na Hrvaško, v Slovenijo in na Nizozemsko. Večino članov zločinske združbe so prijeli v Španiji ter na Hrvaškem in v Srbiji. Na zahtevo Hrvaške je bil uvrščen na seznam najbolj iskanih oseb v Evropski uniji, ki ga je Europol objavil na svoji spletni strani.

Na begu je bil od leta 2011. Takrat ga je hrvaško pravosodje s še devetimi drugimi obtožilo poskusa tihotapljenja kokaina, vrednega nekaj manj kot 13 milijonov evrov. Mamila so zajeli v Španiji, Ješovnik pa naj bi bil kurir, ki je iz Amsterdama peljal denar za kokain. Ješovnik se je leta 1985 rodil v Pljevljah v Črni gori, a ima slovensko državljanstvo. Do vstopa Hrvaške v Evropsko unijo leta 2013 se je redno odzival vabilom hrvaškega pravosodja – živel je v Ljubljani –, potem pa se je za njim izgubila vsaka sled.