Poslanci in njihovo delo

Podatki razkrivajo: kdo so "uporniki" v strankarskih vrstah, kdo je največkrat prisoten ali odsoten

T.L./STA
8. 4. 2019, 12.59
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 13.04
Deli članek:

Osmi sklic DZ je mlajši in manj izobražen od sedmega sklica, v njem pa je tudi manj žensk.

STA
Bizarno: osmi sklic DZ je najbolj zaznamovala beseda sendvič

Podatki Parlametra kažejo na enotno koalicijo. Drugače od koalicijskih kolegov so namreč na 42 glasovanjih glasovali največ trije poslanci. Osmi sklic DZ je za zdaj najbolj zaznamovala beseda sendvič, so v inštitutu Danes je nov dan pojasnili na novinarski konferenci. Parlameter bo od danes nadgrajen z orodjem, ki bo merilo javno mnenje.

Osmi sklic DZ je mlajši in manj izobražen od sedmega sklica, v njem pa je tudi manj žensk. Ženske zastavijo manj poslanskih vprašanj kot njihovi moški kolegi, manjkat si vzamejo besedo, njihovi govori pa so krajši.

Kdo se največkrat udeležuje glasovanj, kdo najmanjkrat

Na glasovalnih sejah so najmanj prisotni poslanci Levice, NSi in SDS, najpogosteje se sej udeležujejo poslanci LMŠ. Poslanci koalicijskih strank se tudi sicer večkrat udeležijo glasovanj (86 odstotkov) kot opozicijski (76 odstotkov). Vseh sej se je udeležil Nik Prebil iz LMŠ. Najmanjkrat so se jih udeležili Franci Trček (Levica), Iva Dimic (NSi) in Violeta Tomić (Levica). Novinci so bolj vestni pri udeleževanju sej, udeležijo se 87 odstotkov glasovanj.

Opozicija postavlja več poslanskih vprašanj. Levica je v tem sklicu postavila kar dvakrat več poslanskih vprašanj kot v enakem obdobju prejšnjega sklica. Največ vprašanj je postavil Trček, kljub temu da je najmanjkrat prisoten na sejah. "Če je poslansko vprašanje orodje opozicije, to morda nakazuje, da je Levica bolj opozicija kot koalicija," sklepa Maja Cimerman iz inštituta Danes je nov dan.

Največ uporništva pri SD

STA
Žiga Vrtačič in Maja Cimerman

Poslanci na glasovanjih nastopajo enotno. "Kar 66 poslancev ni niti na enem glasovanju glasovalo drugače od svojih kolegov in kolegic," je povzel Žiga Vrtačič iz inštituta Danes je nov dan. Največ uporništva so zaznali pri SD - Matjaž Nemec je na 20 glasovanjih glasoval drugače od svoje poslanske skupine. Prejšnji sklic je bil znotraj strank bolj neenoten pri glasovanju. "Poslanci se očitno raje odločijo, da ne pridejo na glasovanje, kot pa da bi glasovali proti svoji stranki," je povedala Cimermanova.

Parlamentarni podatki kažejo izredno močno in disciplinirano koalicijo, je dodala Cimermanova. Poslanci koalicije so bili neenotni na 42 glasovanjih od 317 glasovanj, pri katerih je drugače glasovalo največ sedem odstotkov oziroma trije poslanci. V enakem obdobju prejšnjega sklica je do 10 odstotkov poslancev glasovalo drugače kot kolegi na 143 glasovanjih. Poslanci Levice v 52 odstotkih glasujejo s koalicijo.

Danes je nov dan Parlemetru dodaja novo orodje Commentality, namenjeno merjenju javnega mnenja. Orodje se osredotoča na argumente, osnova pa ni komentar, ampak reakcija, kot je všeček na Facebooku. Z reakcijo bo uporabnik izražal strinjanje s trditvami, dodati pa ga je mogoče tako na novinarske prispevke kot predloge zakonov. Uporabniki se bodo morali prijaviti s SMS geslom, telefonskih številk ne bodo shranjevali. Razvili so jo s finančno podporo Googla.

Gre za prvo merjenje javnega mnenja na ravni posameznih zakonodajnih predlogov, podatki bodo pokazali tudi strinjanje s posameznim delom zakona. "Za razliko od komentarjev, lahko tukaj vidimo utrip javnega mnenja, s katerim lahko razlagamo popularnost določenih predlogov," je pojasnil Vrtačič. "Nadejamo se, da bomo na neki točki uspeli narediti povratno zanko nazaj do DZ, da bomo javljali rezultate tudi tja," je dodal.