Poletel je

Civilista na opazovalnem letu izstrelilo iz letala

B.K.
8. 4. 2019, 08.11
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 08.11
Deli članek:

Francoski civilist je utrpel poškodbe, ko ga je iz neznanega razloga, izstrelilo iz kokpita francoskega vojaškega letala Rafale-B.

Reuters
Francoski lovec Dassault Rafale na letalskem mitingu v Singapurju.

Incident se je zgodil prejšnji mesec, nad zračno bazo Saint Dizier v severni Franciji. Nič hudega sluteči civilist, ki je z vojaškim pilotom poletel na tako imenovani "opazovalni let", je le nekaj trenutkov po vzletu poletel iz pilotske kabine. Iz še nepojasnjenih razlogov se je namreč sprožil mehanizem za izstrelitev kopilota iz kabine, kar je neimenovanega civilista pognalo v zrak.

Nesrečnež je utrpel manjše poškodbe hrbta, oskrbeli so ga v bližnji bolnišnici. Poškodoval se je tudi pilot, ki pa je k sreči uspel z letalom nato varno pristati.

Francoska vojska je po incidentu preventivno pregledala svojo floto lovcev Rafale, zaenkrat ne poročajo o napakah.

Reuters
Francoski lovec 4. generacije Dassault Rafale.

Rafale-B je sicer dvosedežna različica francoskega lovca proizvajalca Dassault, ki je v uporabo stopil v začetku prejšnjega desetletja. Zaradi dveh sedežev v pilotski kabini te tipe lovcev večkrat uporabljajo za prevoz civilistov na mitingih.

Kaj je sprožilo mehanizem za izstrelitev kopilota ni jasno. Navadno se sprožilec za izstrelitev nahaja med pilotovimi nogami ali nad njegovo glavo. Hiter poteg za ročico nato izstreli sedež s pilotom v zrak in tako navadno prepreči, da bi pilot strmoglavil skupaj z letalom. Po navedbah francoskega letalstva naj bi ta mehanizem rešil življenja že štirim pilotom.