Po potopu in kolesarjenju še vzpon

Eduardova zadnja preizkušnja bo vzpon na Triglav

Zoran Franc
8. 4. 2019, 07.00
Deli članek:

Eduardov zadnji podvig v času 24-urne Edspedicije bo vzpon na Triglav. Še en ekstrem. Šlo bo za nočni vzpon, potem ko bo za njim že kar nekaj prekolesarjenih kilometrov, prebedenih ur in športnih ekstremov.

Arhiv
Za vzpon in sestop je predvidenih 12 ur, kar je v smeri podviga realno tudi pričakovati

"Veselim se že prihoda na vrh ob sončnem vzhodu, ko bom tudi kot prvi Slovenec na vrhu Triglava prebral svežo številko časnika Novice Svet24. Toda to še ne bo konec, treba bo še varno sestopiti na Pokljuko, kjer bo dejanski cilj Edspedicije."

Eduard Žalar je dejal, da bo eden pomembnejših dejavnikov narediti čim hitrejši prehod s kolesa na vzpon. To, da bo telo še v pogonu, bo treba izkoristiti za čim hitrejšo prilagoditev na nove gibalne potrebe. Predolg premor na Pokljuki po opravljenih 210 kilometrih lahko namreč telo ohladi, telo pa se prestavi s svojimi sistemi v proces počitka in regeneracije, k čemur bo še dodatno pripomogla nočna ura.

Od vseh treh panog Eduardov vzpon na Triglav zaseda drugo mesto po energijski zahtevnosti. »Bo pa nekaj drugega tukaj, kar bo dalo zadnji panogi svoj 'naj'. Relativni napor bo nekaj popolnoma drugega, kot je človek sicer vajen. Prvič – imeti za seboj zahteven potop in 210 kilometrov na kolesu je lepa naložba, da si vzpon 'popestriš'. Drugič – vzpon se bo dogajal ponoči, v času, ko spimo, ko biološka ura telo izklopi. Občutki ob takih trenutkih so posebni, saj je telo na neke vrste avtopilotu,« je zelo nazorno razložil Eduard.

Povedal je tudi, da je z dogodkom seznanjena gorska reševalna služba, a bo s svojim timom naredil vse, da je ne bo potreboval. Zanaša se na izredno previdnost, primerno opremo, kar pomeni biti opremljen za nizke temperature, nekaj snega in zadostno količino svetilk, saj na luno ne gre računati.

Kdo bo z njim na poti?

Eduard bo imel podporo in varstvo celoten podvig. Pod vodo, na cesti in v gorah. »K sreči me v življenju obkrožajo ljudje, ki jim brezpogojno zaupam svoje življenje in ki so pripravljeni tudi tvegati svoja za mojo varnost. Podvig bo torej izpeljan ob podpori šest- do sedemčlanske ekipe, ki mi bo omogočila potop in varnost pod vodo, nato spremljala na cesti in opravila tudi nočni vzpon. Ne bodo vsi počeli vsega, skupaj pa bodo naredili vse,« je skromno dejal Eduard.

Kako je s hrano?

Eduardu smo zastavili tudi nekoliko neobičajno vprašanje, kako se bo prehranjeval. Povedal je, da hrane ne bo veliko, biti je mora ravno prav. V času podviga bo potrošil okoli 12700 kalorij, medtem ko jih bo zaužil le slabih 4000. Pravi, da bo ostalo energijo telo črpalo iz lastnih zalog. »Na jedilniku se bo znašlo kakšno jajce, sir, tuna v olivnem olju, maslo, nekaj zelenjave. Z menoj bodo šli tudi 99-odstotna temna čokolada in beljakovinske ploščice z dodatkom temne čokolade. Pil bom vodo, ki jo bom občasno mešal z nekaj MCT-maščobami.«