PRVA KOŠNJA

Preden zapoje kosilnica, trati privoščite nego

Z.F.
7. 4. 2019, 21.34
Deli članek:

April je tisti mesec, ko bodo že zapele kosilnice, saj bo treba opraviti prvo košnjo trate. Po kljub vsemu mili zimi je treba trati nameniti tudi nekaj pozornosti, jo prezračiti, odstraniti mah in plevel …

Dreamstime
Trato pred prvo košnjo tudi pognojite.

Lepa in urejena trata od svojih gospodarjev zahteva precej dela in pozornosti. Navidezno sicer preprosta rešitev pri ureditvi okolice okoli hiše lahko predstavlja tudi pravo nočno moro, sploh če so tla prekisla ali je v njihovi sestavi preveč peska. Pomembno je, da ob pripravi tal, pa tudi pozneje, ko je trata že oblikovana, skrbite za primerno nego in vzdrževanje, sicer boste nad videzom trate hitro razočarani. Letos snežna plesen ni veliko pustošila, so pa visoke zimske temperature pustile pečat pri razraščanju mahu in plevela.

Najprej valjanje

Če so se na vaši trati pojavile grbine, pred kakršnimikoli posegi najprej tla dobro povaljajte in poskrbite, da bo trata ponovno ravna. Toda s tem ne pretiravajte, sploh ne na težkih in zbitih tleh. Ko bo trata povaljana in primerna za nadaljnjo ureditev, preverite nastalo škodo lanskega leta in zime.

Dreamstime
Pred košnjo in gnojenjem trato povaljajte in poravnajte.

Zračenje

Nadaljujte delo z zračenjem ruše, ki travi omogoča globljo rast korenin in boljšo vraščenost. Za delo uporabite rahljalnike, lahko pa se dela lotite tudi z vrtnimi vilami, ki jih zabadate navpično v tla in jih nato nagibate, da se bo travna ruša nekoliko privzdignila. Pri tem pazite, da je ne raztrgate. Rahljanje poskrbi, da zrak lažje prodre v tla, kar pospeši rast in trpežnost.

Česanje trate

Po zračenju se lotite česanja trate oziroma grabljenja in rahljanja z jeklenimi vrtnimi grabljicami. Polst, to so mrtve travne bilke, ki so se nabrala čez leto, preprečuje vodi in gnojilom, da bi nemoteno odtekala do korenin, ovira pa tudi rast trave. Dobro česanje in odstranjevanje odmrlih rastlinic bo spodbudilo novo rast, trata pa bo ponovno gosta in zdrava.

Dreamstime
Trato pred ponovno rastjo dobro prezračite z grabljami za travo ali rahljalniki.

Gnojenje

Ko ste trato dobro prezračili in prečesali, je čas, da jo pognojite. Toda še pred gnojenjem na zaplate zemlje posujte nova travna semena. Gnojite po celotni površini, po možnosti pred dežjem. Tako bodo gnojila takoj prodrla v zemljo in delovala dlje časa, na novo posejana trava pa bo hitreje zrasla.