Preiskava v Rusiji

So Jehovove priče mučili ali so si hude poškodbe zadali sami?

G.G.
28. 3. 2019, 21.11
Posodobljeno: 28. 3. 2019, 21.18
Deli članek:

Ruske oblasti so v preiskavi ugotovile, da pripadnikov Jehovovih prič niso mučili v času pridržanja. Poškodbe naj bi si zadali sami.

BBC
Te poškodbe naj bi si zadal sam.

Aktivisti za človekove pravice in odvetniki obdolženih odgovarjajo, da so ugotovitve oblasti smešne. Vztrajajo, da so sedem pripadnikov te verske skupnosti med februarskim zaslišavanjem brutalno pretepali, mučili z elektroški, vse z namenom, da bi od njih dobili priznanja za stvari, ki jih niso storili.

Eden ob obdolženih je za BBC dejal: "Mislil sem, da me bodo ubili. Med davljenjem in pretepanjem so mi dejali 'Boš govoril' in rekel sem 'Bom'". Artjom Kim je nato priznal vse obtožbe.

Ruski preiskovalci iz sibirske regije Hanti-Mansijsk trdijo, da želijo obtoženi očrniti delo kriminalistov in policistov. Pravijo, da so forenzične preiskave pokazale, da so poškodbe nastale po tem, ko so bili osumljeni spuščeni na prostost.

V Rusiji so Jehovove priče aprila 2017 prepovedali in jih razglasili za skrajno skupino, ki "predstavlja grožnjo pravicam ljudi, javnemu redu in javni varnosti". Med prvimi so obsodili danskega državljana, ki je bil aretiran med molitvijo. Dosodili so mu minimalno zaporno kazen - šest let zapora!