Kdo bo nosilec liste?

Presenečenje! SDS ne gre sama na evropske volitve

G.G.
28. 3. 2019, 19.05
Posodobljeno: 28. 3. 2019, 21.34
Deli članek:

Na volitvah v evropski parlament bosta SDS in SLS nastopili na skupni listi, poroča TV Slovenija.

Bobo
Marjan Podobnik pravi, da sta z Janšo že dogovorila glede večine vprašanj.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je za TV Slovenija potrdil, da sta se s prvakom SDS Janezom Janšo dogovorila glede večine vprašanj, zato verjame, da bodo dogovor potrdila tudi glavna odbora stranke.

Na skupni listi bo osem kandidatov. Šest iz SDS, dva iz SLS. Na prvih treh mestih naj bi bili trenutni evropski poslanci SDS, za prvo mesto sta v igri Romana Tomc in Milan Zver.

Podobnik je povedal, da bo pri njih zagotovo kandidiral aktualni evropski poslanec Franc Bogovič, drugi pa bo najverjetneje nekdanji mariborski župan Franc Kangler. SLS se je sicer zavzemal, da bi na listi nastopili vse tri stranke vključene v Evropsko ljudsko stranko, a se je NSi odločila za samostojno kandidaturo. 

Primož Lavre
Bo Franc Kangler drugi kandidat SLS?

Na namere SLS in SDS se je na Twitterju odzval Matej Tonin. Predsednik NSi je zapisal, da dogovor strank pozdravlja. "Njuna programska usklajenost je bila v zadnjem obdobju očitna, skupna lista je zato logično nadaljevanje. Vso srečo na volitvah! V Sloveniji EPP lahko računa na dober rezultat," je zapisal. Na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014 sta sicer s skupno listo nastopili NSi in SLS in dobili skupaj dva poslanca - Lojzeta Peterleta iz NSi in Franca Bogoviča iz SLS.