Pogovor pred obračunom z Luko Dončićem

Goran Dragić: "Telo več ne zdrži, tudi nima smisla, da komu jemljem mesto"

Andrej Miljković
28. 3. 2019, 17.00
Posodobljeno: 28. 3. 2019, 17.51
Deli članek:

Goran Dragić ni bil tak, kot bi ga človek pričakoval. V torek zvečer mu ni in ni steklo na tekmi, na kateri je njegov Miami odlično začel, nato pa po preobratu lokalnega rivala Orlanda nikoli ni imel pod kontrolo ničesar – ne nasprotnika, ne tekme, ne rezultata.

Reuters
Goran Dragić je igral za četrto moštvo v NBA, kjer je dosegel že 10.317 točk.

In ni bil tak, kot bi ga človek kljub dogajanju na igrišču pričakoval po tekmi, po kateri smo se z njim srečali in ki je bila zadnja pred tako dolgo pričakovanim obračunom z Luko Dončićem pred več kot 1000 slovenskimi navijači.

Za vas bo naslednja tekma nekaj posebnega in tudi nekaj osebnega, zagotovo jo pričakujete z drugačnimi občutki?

Ne bi rekel, da bo nekaj osebnega, pa čeprav bom prvič igral proti Luki Dončiću v ligi NBA. Ne razumite me narobe, a v prvi vrsti je to še ena tekma in je najpomembnejša le zato, ker je prva naslednja in ker je v položaju, v kakršnem smo, ko se krčevito borimo za končnico, vsaka naslednja tekma najpomembnejša. Vesel sem, da bom videl Luko, moja glavna osredotočenost pa mora biti na tem, da zmagamo, saj jih nujno potrebujemo.

Že na tekmi proti Orlandu je bilo veliko Slovencev, še več jih je prišlo pozneje ali jih še prihaja. Se bo zaradi tega težje osredotočiti na tisto, kar osebno in kot ekipa na tej tekmi morate narediti?

Prepričan sem, da se bom zlahka osredotočil, uspelo se mi je osredotočiti že v raznih okoljih. Bo drugače kot po navadi, toda v resnici zame nič novega, saj sem pred veliko Slovenci že kar nekajkrat igral. Seveda pa sem vesel, da so in bodo prišli ter da bodo spodbujali tako Luko kot mene. V tem pogledu bo kar zabavno.

Imate kakšne podatke o tem, koliko bo vseh Slovencev na tekmi? Ste bili v kontaktu s kom od organizatorjev tega množičnega prihoda ali poznate zgolj ugibanja iz medijev?

Poznam zgolj tisto, kar pišete oziroma pišejo. Nekje piše tisoč, nekje piše petsto, nekje piše dva tisoč. Ne vem, katera številka je resnična, ni pa nihče od organizatorjev z menoj stopil v stik, tako da kakršnihkoli dodatnih podatkov nimam.

Kako gledate na tako množičen prihod navijačev in kako se pripravljate?

Ne, glejte, resnično ne gledam na to kot na kaj posebnega, če se pogovarjamo z zornega kota tekme. To je navadna tekma, naslednja po vrsti in za nas nekaj obračunov pred koncem sezone zelo pomembna, saj se borimo za končnico. Je pa lepo, da so se ljudje tako organizirali in da bova imela z Luko tako podporo. Destinacija je dobra, vreme je lepo, Miami, morje, ljudem se je vse lepo zložilo in prekrižalo v tem terminu, ko igramo proti Luki, tako da so lahko organizirali krasen izlet ter ga združili s košarko.

Glede na to, da vi potrebujete zmage v boju za končnico, Luka pa potrebuje čim boljše individualne predstave, se med slovenskimi navijači tukaj po Miamiju govori, da bi bil idealen razplet zmaga Miamija ob odlični individualni predstavi Dončića.

Mislim, da tako razmišljanje ni pošteno do Luke. Zame je idealen scenarij seveda naša zmaga, kajti zdaj jo res nujno potrebujemo. Ni pa pošteno reči, da je za Luka dovolj njegova sijajna predstava, če bi ob tem zmagali mi, on pa bi izgubil. Nikoli ni vesel, če izgubi, verjemite mi. Nesmiselno je razmišljati in komentirati karkoli takega, kajti jaz ga zelo dobro poznam in vem, da on vedno hoče zmagati. Vedno.

Načrtujete druženje s slovenskimi navijači po tekmi, podobno kot je bilo z Luko in tisto nekoliko večjo skupino navijačev, ki je pretekli mesec obiskala Dallas?

Ne, moram povedati, da ne načrtujem ničesar. Nihče se ni našel, da bi z menoj stopil v stik, niti ni storil ničesar v tej ali podobni smeri. Skratka nič.

Luka Dončić je na pragu osvojitve naslova novinca leta. Ste pričakovali, da bo imel tako sijajno krstno sezono v ligi NBA?

Vsi, ki poznamo razmere in okoliščine, smo vedeli, da bo pri Dallasu dobil povsem proste roke in da bo lahko igral po svojih željah. Ko je tako, je vse precej lažje, si je pa seveda najprej moral tako vlogo zaslužiti, nato pa jo tudi izkoristiti. Vemo, kakšen »killer« (ubijalec) je na igrišču, to vedno znova kaže. Vemo, da so pri Dallasu naredili nekaj zelo odmevnih menjav z mislijo na prihodnost, tako da je zdaj žoga še več v njegovih rokah in se lahko dokazuje ter si utrjuje status. Seveda pa  je on tudi tipičen primer nekoga, ki izjemno uživa v tem, kar počne.

Je to prava pot za mlade?

Vsekakor. Drži, da mora vsak športnik biti tudi individualec, ego, prepričan sam vase in v svoje sposobnosti. Morda mora celo verjeti, da je najboljši, če želi res uspeti, in je zaradi tega lahko naporen. Toda to je pomembno, še pomembneje pa je, da se igraš, da si ves čas nasmejan, da uživaš.

Ste z Luko veliko v stiku? Kaj pa z ostalimi NBA-košarkarji z območja nekdanje Jugoslavije?

Z Luko se kar veliko slišiva, lahko bi rekel, da sva v kar rednem stiku. Z ostalimi se seveda dobro poznamo, se pogovarjamo, ko se vidimo, najbolj tesne stike pa imam vsekakor z Nikolo Vučevićem, ki igra tukaj zelo blizu mene in s katerim se kar naprej slišiva po telefonu, sva dobra prijatelja. Imava veliko skupnih točk in tem.

V zadnjem času je bil Miami videti v kar dobri formi, zadnja predstava pred obračunom z Dallasom pa ob izjemno pomembnem porazu z Orlandom ni bila najboljša. Kako ste to videli?

Vsaka tekma je pomembna, ta je bila res še pomembnejša in ni bilo lahko prenesti poraza na takem obračunu. Pripravili smo se za Orlando, a načrta nismo izpeljali in zgodil se je izrazito nedobrodošel in boleč poraz, ki ga zaradi zelo specifičnega trenutka,v katerem je prišel, zelo obžalujemo. A ne moremo ničesar spremeniti, moramo gledati naprej, zato pravim, da se je na naslednjo tekmo treba osredotočiti kot na najpomembnejšo, ostati zbran ter doseči zmago.

Videti ste bili kar ganjeni, ko so na srečanju z Orlandom na čudoviti ceremoniji med polčasoma upokojili dres legendarnega Chrisa Bosha?

Škoda le, ker nismo na tej tekmi zmagali, tudi zaradi tega obžalujem poraz, saj je vrgel nekaj grenkobe tudi na ta čudoviti dogodek. Zelo sem vesel za tega odličnega košarkarja in sijajnega človeka, to je bil velik večer zanj in za njegovo družino, več kot upravičeno so upokojili njegov dres s številko ena. Poznam ga dobro kot igralca in človeka, četudi skupaj nisva igrala zelo veliko. Vedno sem ga občudoval in lepo je bilo videti, kaj so mu tukaj pripravili.

Vprašanja, na katera ste slovenskim novinarjem morali odgovarjati največkrat, so povezana z reprezentanco. Se je kaj spremenilo v zvezi s tem?

Moja odločitev je jasna. Ne vem, zakaj vsi novinarji pritiskate in pritiskate. Rekel sem, da sem končal reprezentančno kariero, in to zdaj drži kot pribito. Upam, da se bodo od ostalih zbrali najboljši fantje in da bodo odigrali čim boljši turnir, jaz pa sem res končal. To je to. Telo več ne zdrži, tudi nima smisla, da komu jemljem mesto, če glava ni prisotna. Tako da, še enkrat, to je to.

Je bilo težko okrevati po poškodbi, ki vas je mučila v tej sezoni in zaradi katere ste verjetno dodatno utrujeni?

Načeloma mi ni bilo nikoli težko vsakodnevno trenirati, živeti to rutino stalnih naporov, kajti to je služba, ki jo imam zelo rad – zelo rad imam košarko. Ko pa so v igri poškodbe, se stvari spremenijo, tedaj res ni lahko. Še več, bilo mi je zelo težko, ko sem se znašel v položaju, ko sem bil prvič podvržen operaciji kolena in sem moral okrevati po njej. Je pa želja še vedno prisotna, še vedno želim igrati in se igrati košarko – dokler bo telo zdržalo, hočem še biti na igrišču, se dokazovati.