Gašper Ferjan

Kljub kazenskim ovadbam bi bil evropski poslanec

Žiga Kariž
28. 3. 2019, 19.30
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 09.06
Deli članek:

V demokraciji lahko za predstavnika ljudstva kandidira vsak, ki ga podpre dovolj ljudi. Bo glasove na evropskih volitvah nabiral tudi mož, ki je trn v peti idrijskim policistom?

STA
Gašer Ferjan se je pridružil tudi iniciativi Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča.

Gašper Ferjan zase pravi, da je prava vešč človek. V svoj življenjepis je zapisal, da je opravil vse izpite na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in bil prav tako uspešen na univerzi v Fribourgu v Švici. Po vrnitvi iz Švice se je poleg podjetništva začel aktivno ukvarjati s politiko. Na eni izmed njegovih treh facebook strani najdemo navedeno, da je bil aktiven pri Odboru za demokracijo enakih možnosti, pri Začasnem odboru domoljubnih/državotvornih organizacij, neuspešno je kandidiral za župana občine Idrija, bil naj bi prvi ljudski sodnik pri Zedinjeni Sloveniji, predsednik stranke in koordinator antisistemskega gibanja pri Davkoplačevalci Se Ne Damo, in kot kaže, bo tudi kandidat za evropskega poslanca. »Trenutno zbiram podpise. Za vložitev kandidature moram zbrati tisoč podpisov podpore, potem pa bomo videli,« nam je povedal v telefonskem pogovoru.

Več deset ovadb

V zadnjih mesecih se je Gašper Ferjan večkrat izpostavil kot človek, ki naj bi ga sistematično nadlegoval represivni državni aparat. Zoper njega je vloženo več deset kazenskih ovadb, januarja pa je bil tudi prisilno priveden zaradi ne udeleževanja sodnih obravnav. Kot nam je uspelo izvedeti, so ovadbe zoper njega podane zaradi napada na policista pri opravljanju uradnih nalog, preprečitve uradne naloge policistu na dolžnosti, poškodovanja tuje stvari, kršitve nedotakljivosti stanovanja, goljufije in nasilništva.

Tudi danes na sodišču

Ravno danes je na sodišču v Idriji potekala obravnava zaradi ovadbe v primeru kršenja nedotakljivosti stanovanja. Kot nam pojasni, je pregon v tem primeru tožilstvo zoper njega opustilo, a ga je kot subsidiarna tožilka Zdenka Kumer nadaljevala. Ferjan je popolnoma prepričan, da bo obtožb oproščen in da ta proces na njegovo politično udejstvovanje ne more vplivati. Kot pravi, gre le za nagajanje med sorodniki. A glede na naše informacije je družina Ferjan v stanovanje, ki se sicer nahaja v hiši, v kateri bivajo, niso pa njegovi lastniki, nasilno vstopila, ga preuredila in vanj naselila tuje delavce in turiste. V tem primeru so morali posredovati celo gasilci, ki jim je Ferjan poškodoval vozilo, zaradi česar je bil prav tako ovaden.

Tudi turistični delavec

Ferjanovi imajo v lasti dve hiši, ki ju tudi oddajajo v turistične namene. Pri tem na najbolj znanih spletnih platformah (Booking, Airbnb) objavljajo slike urejenih apartmajev, goste pa nato čakajo stare, neurejene sobe, o čemer pričajo tudi slike, ki so jih objavili razočarani gosti. Tisti, ki s storitvijo niso bili zadovoljni in so želeli denar nazaj, so lahko le odšli z dolgimi nosovi. Ferjan je tovrstne očitke v preteklosti že zavračal, češ da so kritike prišle le s strani prezahtevnih gostov, apartmaje pa da so obnovili in so slike, ki krožijo po medijih, vzete iz konteksta. A kot smo neuradno izvedeli, je število razočaranih veliko, poleg tega pa Ferjanovi za oddajanje turističnih zmogljivosti nimajo potrebnih dovoljenj in so bili deležni že več inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji so ugotovili nepravilnosti glede neizpolnjevanja minimalnih pogojev nastanitvenega obrata, v letu 2017 pa tudi uporabo nepoštene poslovne prakse zavezanca. Izdana mu je bila odločba o prepovedi uporabe nepoštene poslovne prakse ter izrečena globa za ugotovljen prekršek. Glob bi bilo zagotovo še več, a kot so ugotovili na Tržnem inšpektoratu RS (Tirs), se jim Ferjan izogiba tako, da odjavi svojo dejavnost in jo pozneje priglasi v drugi statusni obliki, zaradi česar morajo prekrškovni organi postopek znova začeti. Skupno je Tirs pri njem opravil kar 16 nadzorov, postopki pa so bili sproženi tudi zaradi napačne označitve cen in onemogočanja inšpekcijskega nadzora.

»Zavzemal se bom za spremembe obstoječega sistema, da se znova osvoji suverene politike te države, da sami odločamo o številnih politikah, ki jih zdaj vse bolj in bolj prenašamo na druge. Ena izmed teh politik je tudi migrantska politika. Sem izrazit nasprotnik Marakeške deklaracije.«

Ferjan proti policistom

Po besedah Ferjana je med vsemi postopki zoper njega omembe vreden le proces, ki poteka proti njemu, ker naj bi 30. decembra 2014 pri med opravljanjem dolžnosti povozil policista Roberta Krapeža. Policija ga je takrat zaradi tehnične neizpravnosti vozila izločila iz prometa. Nameščene je imel namreč pnevmatike in platišča, za katere ni imel homologacije, prav tako ni delovala ena od luči. Ferjan se je ves čas postopka pritoževal nad nekorektnostjo policistov, ves postopek pa je tudi posnel in kasneje objavil na facebooku. Potem ko so njegovo vozilo izločili iz prometa, se je Ferjan vanj usedel in odpeljal. V njegovi nameri ga je poskušal ustaviti policist Krapež, a se Ferjan ni dal motiti in je odpeljal naprej, pri tem pa naj bi Krapeža tudi povozil. Ferjan je trdno prepričan, da je pravica na njegovi strani in da bodo posnetki, ki naj bi jih sodišče videlo na naslednji obravnavi 11. aprila, dokazali njegovo nedolžnost. Na sodnih obravnavi ga spremlja tudi več privržencev. Na prvi obravnavi je bil "kot zainteresirana javnost" prisoten tudi Ladislav Troha.

Ferjan namreč trdi, da so postopki zoper njega politično motivirani, tudi prisilna privedba, do katere je prišlo 22. januarja. Medtem ko Ferjan trdi, da so ga priprli zaradi tega, ker naj bi imel 23. januarja sestanek in tiskovno konferenco nasprotnikov Marakeške deklaracije, sodni organi pojasnjujejo, da so ga privedli zaradi za očitnega izmikanja razpisanim glavnim obravnavam v kazenskem postopku, ki se jih ni udeležil kljub izkazanim vabilom in za kar po mnenju sodečega senata ni imel utemeljenega opravičila.

Facebook
Gašer Ferjan redni snema in objavlja postopke policiste.

Osebnost ali program

Gašper Ferjan je v našem telefonskem pogovoru tudi izrazil mnenje, da bodo sodni postopki proti njemu padli, da so obtožbe, ki jih je deležen v medijih, objavljene zgolj z namenom diskreditacije ter da so pri njegovem političnem udejstvovanju bolj od sodnih postopkov pomembni program in stališča, ki jih zastopa. Povprašali smo ga, ali meni, da pretekla ravnanja in sama osebnost kandidata na volitvah niso pomembni, in odgovoril nam je, da sicer so pomembni, a da sposobnega politika na poti do uresničevanja političnih ciljev ne bi smelo omejevati tisto, »kar je nekdo o nekom rekel pred petimi leti«.

Ker je iz naših vprašanj razbral skrb, da osebnostno ni primeren za kandidata za evropskega poslanca, nam je na koncu pogovora na srce položil sledeče: »Ljudje se lahko sami prepričajo na lastne oči, kakšna osebnost sem. Lahko pogledajo na družbena omrežja, na facebook, ker so zbrani medijski odzivi, moji medijski nastopi in moja stališča. Mojo facebook stran obiskuje vedno več ljudi in zato se me tudi vedno bolj uvršča med znane Slovence. O meni ni prepovedano pisati, želim pa, da se piše korektno