Zanimivosti

Čas za vrtove in gredice! Vrtičkarji, zavihajte rokave!

Tea Dečman
28. 3. 2019, 21.00
Deli članek:

Pri sejanju vedno raje počakajmo, da se tla segrejejo na deset stopinj. Takšna pa morajo nato tudi ostati večino časa, saj nihanje toplote škoduje posevkom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Če pa smo se odločili, da bomo rastline od začetka, torej od semen, do konca, pobiranja plodov, vzgojili doma, se priprave lahko začnejo. Poleg kakovostnih semen izbranih zelenjadnic potrebujemo še setvene pladnje (lahko so plastični, iz stiropora ali glineni) z obveznimi drenažnimi odprtinami na dnu, setveni substrat (kupljeno mešanico prsti in komposta, namenjeno prav sejanju v posode), svinčnik ali ošiljeno paličico, pršilko in paličico ali kakšne druge vrste označevalnik rastlin, na katerega bomo napisali ime rastline in datum sejanja. Namesto pladnjev, ki so lahko ogrevani ali pa tudi ne, lahko seme posejemo tudi v lesene zabojčke ali v običajne glinene in plastične cvetlične lončke, odvisno od velikosti semen posameznih vrst in sort zelenjave. Drenažne odprtine na dnu posod ali pladnjev prekrijemo z glinenimi črepinjami, nato pa jih napolnimo z mešanico komposta in drobnega, najbolje kremenčevega peska, mivke. Če nameravamo uporabiti domači kompost, ga prej sterilizirajmo, in sicer tako, da v večjo pločevinasto posodo ali železni lonec nasujemo prej presejani domači kompost, ki ga nato na odprtem ognjišču, lahko žaru, med mešanjem trideset minut segrevamo pri temperaturi osemdeset stopinj. Tako se bomo izognili pojavu plesni in drugih rastlinskih bolezni na nežnih sejancih, obenem pa bomo uničili vse morebitne škodljivce in plevele.

Kompost ali kupljen substrat

Z njim napolnimo pladnje ali lončke, površino nasutja poravnamo in potlačimo. Če je treba, dosujemo kompost ali substrat ter ga znova narahlo potlačimo. Plast prsti ne sme segati do roba posode, temveč naj bo zaradi zalivanja dober centimeter pod robom. Enak postopek uporabimo tudi pri cvetličnih lončkih, v katere sejemo predvsem večja semena, na primer buč. Takšno »gredo« nato dodobra popršimo z vodo iz pršilke, saj ne zalivamo, ker bi vodni curek prst zbil ali odplaknil, in počakamo kakšno uro, da se vlaga enakomerno porazdeli po prsti. S prsti ali s pomočjo žlebasto prepognjenega kosa papirja nato čim bolj enakomerno in ne pregosto po površini »grede« posejemo seme, večja semena pa v večjih (centimeter do dva) presledkih razporedimo po površini. Tako posejano seme prekrijemo s tanko plastjo presejane prsti ali z mivko, ki ju posujemo po semenih, saj teh ne zakopavamo. Debelina prekritja naj bo od dva- do trikrat toliko debela kot debelina oziroma velikost semena. Čim bolj drobno je seme, tem bolj moramo biti previdni pri prekrivanju. Katerih semen ne prekrijemo, mora biti napisano na vrečici v navodilih za sejanje. Posejano površino znova popršimo z vodo iz pršilke in zabojček prekrijemo s pokrovom, ki bo zadrževal za klitje semen potrebno vlažnost. Da se substrat s semenom ne bi izsušil, posode prekrijemo. Posode in pladnje nato prenesemo v na 21 stopinj enakomerno ogret prostor. Ko se pokažejo kalčki, pladnje in drugo posodje s semeni prenesemo v hladnejši prostor, kjer pa temperatura ne sme pasti pod 15 stopinj. Hkrati odstranimo časopisni papir in pokrove, da se mlade rastlinice navadijo na hladnejše podnebje in dobijo za rast pomembno naravno sončno svetlobo. Potem ko razvijejo od dva do tri lističe, jih pikiramo, kar pa je že druga zgodba.

65bba68b7dd3657f37975a546df7526e.jpeg

Kje je kaj

Ne pozabimo označiti setve, kar storimo tako, da ob rob setvene posode zapičimo paličico ali kakšen drug označevalnik rastlin z imenom in vrsto zelenjave. 

Mlade rastlinice

Takrat moramo s pladnjev odstraniti pokrove oziroma časopisni papir ali karton, sejance pa prenesti v hladnejši prostor in jih postaviti na sončno mesto.

dreamstime
April je mesec, v katerem na vrt posadimo vse rastline, ki jih želimo gojiti.