Dobrodelno

Zamaški za dober namen

M.G.
28. 3. 2019, 20.50
Deli članek:

Vsaka najmanjša pomoč je veliko vredna.

Črtomir Goznik
Gregorjeva družina z Vladom Kreslinom, štabno vodnico Romano Habjanič in Ignacem Habjaničem.

50 ton zamaškov za humanitarne namene je bilo do zdaj odpeljanih v predelavo iz skladišča na ptujski železniški postaji. Moči so združili učenci OŠ Olge Meglič Ptuj, Vlado Kreslin in vojaki 74. pehotnega polka vojašnice iz Maribora pod vodstvom štabne vodnice Romane Habjanič. 

Na kamion Slovenske vojske so 18. marca spet naložili več kot tri tone zamaškov. Z izkupičkom bodo pomagali Gregorju Urlepu, še ne 20-letnemu bolniku s cerebralno paralizo iz Maribora.

Prvi letošnji odvoz je povezal njegovo družino, učence OŠ Olge Meglič Ptuj, pevca Vlada Kreslina in vojake 74. pehotnega polka vojašnice iz Maribora, ki jih je vodila štabna vodnica Romana Habjanič. Pomagali so pri nalaganju, odvozu in predaji zamaškov v predelavo, kot to počnejo že peto leto.

TEŽKA ŽIVLJENJSKA ZGODBA

Gregorjeva sestra dvojčica Maja je povedala, da sta se rodila dva meseca in pol prezgodaj. Ob rojstvu je Gregor utrpel možganske krvavitve, posledično ga je cerebralna paraliza za vse življenje priklenila na invalidski voziček, zanj pa skrbita starša. Mama je zaradi Gregorjeve bolezni že takoj po rojstvu pustila službo. Maja je z veliko ljubeznijo pripovedovala o svojem bratu, ki je zelo prijeten fant, rad posluša glasbo in ima rad avtomobile. Izkupiček od ptujskega odvoza bodo porabili za odplačilo kredita za rabljen avtomobil, ki so ga bili primorani kupiti, a ga bo treba še prilagoditi, kar pa je strošek države. Maji humanitarno delo pomeni veliko, neko sočutnost med ljudmi. Tudi oni doma zbirajo zamaške, ker se zavedajo, da vsak lahko kdaj potrebuje pomoč, če ne danes, pa morda že jutri. »Vedno se ti povrnejo dobra dela. Če ti pomagaš, ko je potrebno, bodo tebi pomagali drugi, če boš potreboval pomoč,« je prepričana Maja.

Zaznamovani z boleznijo

Ob rojstvu je Gregor utrpel možganske krvavitve, posledično ga je cerebralna paraliza za vse življenje priklenila na invalidski voziček. Mama pa je že takoj po rojstvu pustila službo.

HUMANITARNOST Z VAROVANJEM OKOLJA

Vlada Kreslina ni bilo treba posebej prepričevati, da se je tudi on aktivno vključil v humanitarni projekt zbiranja zamaškov za pomoč ljudem v stiski. To je hvalevredna akcija, je povedal, tudi pri njih doma so že zbirali zamaške. Lepo je, da ljudje, ki so že v pokoju, organizirajo takšne in podobne akcije, ki koristijo družbi. Ignac Habjanič, ki je srce te akcije na Ptujskem in širše, pravi, da ga to drži pokonci, povrhu pa gre za dober namen in tudi varovanje okolja, da zamaški pristanejo v predelavi, s tem pa v ponovni uporabi. Akcija je uspešna tudi zato, ker so jo ljudje v tem okolju sprejeli za svojo, ker so spoznali, da lahko nekomu pomagajo tudi z gospodinjskim odpadkom, kar zamašek dejansko je. »Vsak dan dobim najmanj tri klice za koncerte v dobrodelne namene. Odigral sem jih že na stotine. Prostovoljno delo je v svetu zelo razvito, tudi pri nas se vse bolj razvija. Svojo ženo sem spoznal, ko je ustanovila prvo društvo za prostovoljno delo leta 1992. To me je zelo prevzelo. Hvalevredno je, da mladi, upokojenci in drugi pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč. Vsaka najmanjša pomoč je veliko vredna,« o prostovoljnem delu razmišlja Vlado Kreslin, ki je poskrbel za nove iskrice v očeh vseh tistih, ki pomoč potrebujejo oziroma prejemajo.

Moči so združili učenci OŠ Olge Meglič Ptuj, Vlado Kreslin in vojaki 74. pehotnega polka vojašnice iz Maribora pod vodstvom štabne vodnice Romane Habjanič.