Kdo proti Trumpu?

Obamova desna roka se pripravlja na predsedniško kandidaturo

B.K.
20. 3. 2019, 11.38
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 12.14
Deli članek:

Nekdanji ameriški podpredsednik je začel aktivno zbirati sredstva za kandidaturo.

Reuters
Joe Biden in Barack Obama sta zgradila močno prijateljstvo.

Priljubljeni ameriški politik Joe Biden, ki je med leti 2008 in 2016 opravljal funkcijo podpredsednika Združenih držav Amerike, je v torek skupino svojih podpornikov prosil, naj mu pomagajo pri zbiranju donacij za predsedniško kandidaturo, poroča ameriški časnik The Wall Street journal.

76-letni demokrat, se je volivcem priljubil med osemletno vladavino Baracka Obame, s katerim je imel tesen, prijateljski odnos. Biden se bo na notranjih volitvah Demokratske stranke pomeril z več kot petnajstimi konkurenti, med katerimi bo tokrat več žensk.

Reuters
Joe Biden

Biden je desno-sredinski kandidat, ki računa predvsem na glasove strankarskih lojalistov in afro-ameriške skupnosti. Pri tem je podoben mnogim drugim kandidatom, kot so denimo 46-letni Beto O'Rourke iz Teksasa, 52-letna Kirsten Gillibrand iz New Yorka in 54-letna Kamala Harris iz Kalifornije, pa tudi kandidatka slovenskih korenin, 58-letna Amy Klobuchar iz Minnesote. Njegovi notranji konkurenti z leve strani političnega spektra so 77-letni socialni demokrat Bernie Sanders iz Vermonta, 37-letna vojna veteranka Tulsi Gabbard iz Havajev, ter 69-letna progresivka Elizabeth Warren iz Massachusettsa.

Največji izziv za Bidena bo pridobiti dovolj sredstev za kampanjo. Pri teh zdaj vodita O'Rourke in Sanders, ki sta doslej zbrala za okoli 6 milijonov ameriških dolarjev donacij.

Ankete javnega mnenja so Bidenu sicer naklonjene – podpira ga 28 odstotkov vprašanih, kar je več od doslej najbolj priljubljenega kandidata Sandersa, ki mu ankete namenjajo 20 odstotno podporo. Harrisova je na tretjem mestu z 12 odstotki, sledi ji O'Rourke z 11 odstotki.

Biden kandidature še ni uradno potrdil.