Pred vrhom EU

Odštevanje: Mayeva ne bo prosila za daljšo preložitev brexita

T.L.
20. 3. 2019, 08.24
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 09.18
Deli članek:

Vsako preložitev brexita mora odobriti 27 članic EU, o čemer bo v četrtek Mayeva razpravljala z voditelji držav.

Profimedia
Theresa May

Odštevamo dneve do brexita, na sporedu so še zadnji pogovori in dogovori o prihodnji usodi Združenega kraljestva in odhodu iz Evropske unije. Iz kabineta britanske premierke Therese May pa so pred četrtkovim vrhom EU sporočili, da bo uradno zaprosila za preložitev brexita, načrtovanega za 29. marec, ob tem pa ne bo zaprosila za daljšo preložitev brexita. 

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da na vrhu EU ta teden ne pričakuje nobene odločitve glede preložitve brexita. Ob tem je za nemški radio Deutschlandfunk dodal, da bi se voditelji unije lahko prihodnji teden znova sestali. Sicer pa Juncker še ni prejel pisma britanske premierke Therese May, v katerem naj bi uradno zaprosila za preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU. (STA)

Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier je že povedal, da EU ne bo odobrila odloga brez "konkretnega načrta" Združenega kraljestva, kaj nameravajo doseči s tem odlogom. 

Združeno kraljestvo naj bi EU zapustilo 29. marca, z ali brez sklenjenega dogovor o sodelovanju z EU. Vsako preložitev brexita pa mora odobriti 27 članic EU, o čemer bo v četrtek Mayeva razpravljala z voditelji držav. 

Naj spomnimo: če se bo brexit zavlekel, bi to ob prihajajočih se volitvah v evropski parlament pomenilo tudi, da bi Velika Britanija morala sodelovati na njih, čeprav se na Otoku politiki za to možnost, ki je povezana tudi s precejšnjimi finančnimi vložki, ne pripravljajo.