Umazane podrobnosti

Graditelji Karavank: dobri, umazani, zli

Žiga Kariž
20. 3. 2019, 06.45
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 06.50
Deli članek:

Med čakanjem na izbor izvajalca del v drugi cevi predora pod Karavankami se nekatera gradbena podjetja, ki so se prijavila na razpis, soočajo s hudimi obtožbami.

STA
Na slovenski strani predora je še vse mirno.

Saga o izboru izvajalca del za gradnjo druge cevi predora pod Karavankami se vleče že več kot pol leta. V boju za okoli sto milijonov evrov vreden posel so podjetja, ki si želijo posel, snela rokavice. Dokler ne bo jasno, kdo je izbrani izvajalec, bodo deževali udarci z vseh strani. Že dolgo je jasno, da pri izboru izvajalca del očitno ne bodo štele zgolj reference, usposobljenost in cena, temveč tudi sposobnost pravniških in piarovskih ekip, ki so jih podjetja najela za boj.

Govorice

Tako smo še pred sprejemom prve odločitve Darsa poslušali, da je najcenejši turški ponudnik sporen, ker naj bi pri projektu gradnje novega letališča v Istanbulu, pri katerem je bilo eno od od podjetij v konzorciju izvajalcev tudi podjetje Cengiz Insaat, umrlo več delavcev. Med odločanjem Državne revizijske komisije (DKOM)smo poslušali, da je odločanje komisije sporno, ker naj bi bila ena od vodilnih oseb na DKOM v družinskem razmerju z enim od vodilnih mož v podjetju Kolektor. Te govorice so dodaten zagon dobile, ko je DKOM zaradi minornih napak razveljavila odločitev Darsa, da za izvajalca del izbere Cengiz Insaat.

STA
Družba CPG posluje dobro zaradi razmer na gradbenem trgu, ki so nastopile s finančno krizo; mnogo gradbenih podjetij propada, za CPG tako ostaja več posla.

Nastavljeno ogledalo

Dars je po tem kot neprimerne zavrnil vse prispele ponudbe in želel začeti pogajanja za izbor najboljšega ponudnika, a sta se pritožila Kolektor CPG in Gorenjska gradbena družba (GGD) skupaj s svojim partnerjem, češkim podjetjem Metrostav. In če so se v Kolektorju CPGmuzali ob težavah, ki jih je imel Cengiz Insaat zaradi govoric o kršenju pravic delavcev, so se prejšnji teden na tnalu znašli sami. Delavska svetovalnica je namreč javno izpostavila njihovo hčerinsko podjetje kot primer neupravičenega zadrževanja delavcev s pomočjo visokih denarnih kazni.

Češko podjetje v viharju korupcije

Zanimivo je tudi, da do zdaj še noben slovenski medij ni poročal o dejstvu, da je podjetje Metrostav že leta v vpleteno v enega največjih korupcijskih škandalov na Češkem. Januarja se je namreč začelo sojenje politiku Davidu Rathu, ki je obtožen prejemanja podkupnin, med tistimi, ki naj bi prispevali v njegov »sklad za mirno starost«, pa naj bi bilo tudi podjetje Metrostav. V podjetju sicer ves čas zanikajo vpletenost v škandal, a češki tožilci so prepričani, da so tako podjetje kot dva člana vodstva podjetja kršili zakon.

Popoln partner

Glede na to, da je že danes jasno, da bo zaradi birokratskih vojn rok izgradnje predora pod Karavankami prekoračen, bo, kot kaže, Metrostav popoln partner za izvedbo. Bili so namreč izvajalci enega največjih gradbenih projektov na Češkem, tunelskega kompleksa Blanka pod Prago. Projekt bi morali končati leta 2011, a je bilo odprtje šele septembra 2015. Med drugim se je predor med gradnjo kar trikrat sesedel. Poleg tega pa so se stroški izvedbe z načrtovane milijarde evrov povzpeli na 2,5 milijarde evrov. Po poročanju Radia Praga je nekdanja županja Prage Adriana Krnačova med projektom celo izjavila, da so predore načrtovali idioti, češki predsednik Miloš Zeman pa se ni želel udeležiti odprtja, saj naj bil predor simbol črpanja javnega denarja s pomočjo prenapihnjenih cen.

Ariv Svet24
Gradnja predora zamuja že tri mesece, Turki trdijo, da še lahko ujamejo rok.

Možni scenariji

Medtem ko na DKOM razmišljajo o tem, ali bodo pritožbi Kolektorja CPG in GGD vzeli v obravnavo, pa poznavalci že razglabljajo o možnih izidih boja za predor. Tako so se konec preteklega tedna pojavile govorice, da naj bi zaradi zapletov pri izbiri izvajalca nekateri že razmišljali o menjavi vodstva Darsa. Tudi o tem in drugih možnih scenarijih je včeraj na tiskovni konferenci govoril Emil Milan Pintar, predstavnik društva Sinteza, ki meni, da nenehni zapleti pri infrastrukturnih projektih dokazujejo, "da se je slovenska družba razplastila". Sinteza je na premierja Marjana Šarca naslovila pismo, v katerem ga je pozvala, naj "preseka gordijski vozel neskončnih pravnih prerekanj, pritožb in manipulacij". "Ustavite državno revizijsko komisijo, ki je očitno interesno vpletena, in prepustite Darsu, da opravi izbor po svojih strokovnih kriterijih in predvsem s svojo polno odgovornostjo," so zapisali v pismu.