Eden od petih milijonov

VIDEO: Protestniki vdrli v prostore javne RTS

T.L.
17. 3. 2019, 08.15
Posodobljeno: 17. 3. 2019, 09.13
Deli članek:

Danes opoldne se bodo udeležili tudi tiskovne konference predsednika Aleksandra Vučića in zahtevali njegov odstop.

Reuters
Protesti proti Vučiću potekajo od decembra.

Med protesti na ulicah Beograda, ki so že petnajsto soboto zapored potekali pod sloganom "eden od petih milijonov" je ena od skupin pod vodstvom Boška Obradovića in Dragana Đilasa v soboto zvečer vdrla v prostore javne Radiotelevizije Srbije (RTS) in zahteval, da vključitev v program v živo. Opozicija tudi za danes napoveduje nove proteste in vztraja, da predstavnik protestnik lahko v živi predstavi drugo stran v večernih poročilih.

Okoli 21.30 je v poslopje vstopila tudi policija in žandarji ministrstva za notranje zadeve. Po pregovorih so pripadniki specialnih enot začeli odnašati protestnike iz stavbe, pri tem pa so zbrani protestniki pred stavbo RTS vpili: "Aretirajte Vučića", "Odstop, odstop !", policiji pa so vpili "Za koga delate".

Okoli 22.30 ure so vodje protestnikov vrgli iz zgradbe RTS. Prišlo je tudi do prerivanja specialcev in protestnikov pred zgradbo. Potem ko je policija pregnala protestnike iz notranjosti zgradbe, so zasedli prostor pred vhodom v stavbo, med vhodom v prostore RTS in protestniki pa je stal kordon policistov. 

N1 je okoli 23. ure poročal, da zgradba RTS prazna, protestniki pa so prostor pred RTS zapustili okoli 23.50 ure. Preden so se razšli, jih je nagovoril Boško Obradović, ki je najavil, da se bodo protestniki udeležili tiskovne konference Aleksandra Vučića, ki je napovedana za danes opoldne na predsedništvu Srbij. Obradović je dejal, da bodo zahtevali odstop Vučića.

Vdor v prostore RTS je obsodila srbska premierka Ana Brnabić, medtem ko je direktor RTS Dragan Bujošević je dejal, da so protesti s tem dejanjem izgubili legitimnost.