Posvaril pred nevarnostmi nacionalizma

Macron o brexitu kot simbolu grožnje in pasti

G.G./STA
5. 3. 2019, 08.36
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 08.40
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k temeljni prenovi Evropske unije, ki jo po njegovi oceni sedaj potrebujemo bolj kot kadarkoli, in posvaril pred nevarnostmi nacionalizma.

Profimedia
Emmanuel Macron

Macron je brexit je označil za simbol grožnje, s katero se sooča EU. "Je simbol krize Evrope, ki se ni znala odzvati na potrebe narodov po varnosti zaradi velikih pretresov sodobnega sveta, s katerimi se spopadajo. Je pa tudi simbol pasti, in te ne gre iskati v pripadnosti Evropski uniji, temveč v laži in neodgovornosti, ki jo lahko uničita," je zapisal Macron o brexitu v kolumni z naslovom Za evropski preporod, ki jo je v Sloveniji objavil časnik Delo.

Ob tem je francoski predsednik posvaril pred pastjo nacionalistov, saj njihova "zaprtost vase ne ponuja nobenih predlogov, je zgolj zavračanje brez načrta". "Tisti, ki izkoriščajo jezo, z lažnimi informacijami vsevprek obljubljajo vse in nič."

Ocenil je, da lahko izhod Velike Britanije iz Evropske unije služi kot nauk za vse ter pozval k prenovi Evrope, v kateri bodo "narodi resnično prevzeli nadzor nad lastno usodo" in v kateri bo "Združeno kraljestvo našlo svoje mesto".

Macron je v kolumni, ki neuradno predstavlja uvod v kampanjo pred evropskimi volitvami, predstavil več predlogov in ključnih področij, ki bi jih morala Evropska unija nagovoriti. Med drugim je predlagal vzpostavitev agencije za zaščito demokracij, boljšo zaščito okolja, vzpostavitev socialnega ščita za vse evropske delavce, prenovo schengenskega prostora ter vzpostavitev skupne azilne politike.

"Nobena skupnost ne more ustvariti občutka pripadnosti, če nima meja, ki bi jih varovala," je zapisal francoski predsednik. Pri tem pa je opozoril, da morajo vse članice izpolniti svoj del odgovornosti in solidarnosti glede varovanja meja in azilne politike. Več vzhodnih držav članic EU nasprotuje porazdelitvi migrantov, ki pridejo v Evropo iz Bližnjega vzhoda ali Afrike, kar otežuje oblikovanje skupne azilne politike.

Državljani EU naj stremijo k spremembam

Glede obrambe se je Macron zavzel za jasno skupno usmeritev in pogodbo o obrambi in varnosti, ki mora opredeliti obveznosti v povezavi z zvezo Nato in v sodelovanju z evropskimi zavezniki. Po njegovi oceni je treba zvišati obrambne proračune in vzpostaviti evropski varnostni svet, v katerega bo vključena tudi Velika Britanija.

Zavzel se je še za reformo politike konkurence in preoblikovanje trgovinske politike, ki bi temeljila na evropskih vrednotah. "Za našo strateško industrijo in pri naših javnih naročilih moramo uvesti evropsko preferenco, kot to počnejo naši ameriški in kitajski konkurenti," je zapisal.

Državljane Evropske unije je posvaril tudi pred statusom quo ter jih pozval, naj stremijo k spremembam, a hkrati ohranjajo skupne vrednote. "Ne smemo se prepustiti rutini in govoričenju. Evropski humanizem zahteva dejanja in državljani povsod želijo sodelovati pri spremembah," je dodal, ko je predstavil idejo o skupni evropski konferenci, na kateri bi politiki, strokovnjaki in državljani lahko svobodno predlagali vse spremembe. V okviru konference pa bi nato pripravili akcijski načrt za EU.

"Vi boste odločili, ali bodo Evropa in vrednote napredka, ki jih predstavlja, več kot samo neki obrobni dogodek v zgodovini," je še dejal in pozval državljane članic, naj se udeležijo volitev v Evropski parlament, ki bodo od 23. do 26 maja.