Slaba serija

VIDEO: "Povožen" Dallas, atraktiven Dončić in poklon Nowitzkiju

T.L./STA
5. 3. 2019, 07.49
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 08.05
Deli članek:

"Imeli smo veliko zamenjav igralcev. Veliko je novih soigralcev in v treh tednih je bilo težko priti skupaj," je po tekmi izjavil Dončić, ki so ga novinarji ujeli tik pred tihim odhodom iz dvorane, kjer zaradi poraza ni bil najbolje razpoložen.

Reuters
Luka Dončić

Miami, ki je vnovič igral brez poškodovanega Gorana Dragića, pa je na Floridi s 114:113 ugnal Atlanto. Miami je dosegel 29. zmago v sezoni in je na 10. mestu. Od osmega mesta, ki zadnje vodi v nadaljevanje sezone, pa Dragića in druščino loči ena zmaga.

Domača ekipa je sinoči v Brooklynu krepko porazila košarkarje Dallasa, vendar pa je bil glavna zvezda večera pred tekmo novinec v ligi NBA Luka Dončić, ki je dobrodušno podpisoval zastave, drese, fotografije in druge spominke vnetih navijačev, dvorana pa je proti koncu tekme izražala čast nemškemu veteranu Dirku Nowitzkiju.

Brooklyn Nets so goste iz Dallasa povsem nadigrali in slavili z 39 točkami razlike (127:88). Dončić je v nekaj manj kot 29 minutah na parketu dosegel 16 točk, šest skokov, dve blokadi, eno podajo in eno ukradeno žogo. Je pa tokrat poskrbel za eno najbolj atraktivnih potez na tekmi, a se mu je pri tem nasmehnila tudi sreča, ko je ob koncu prvega dela dosegel trojko s piskom sirene s polovice igrišča. Sicer pa je bil Dallas vse od začetka brez možnosti za zmago. Kljub nekoliko slabši igro kot jo je prikazoval doslej v sezoni, pa je bil še vedno izjemen in je bil za Dwightom Powellom (20 točk) drugi strelec Mavericksov, ki so tako v osmih tekmah doživeli že sedmi poraz.

Nerazpoložen Dončić

"Imeli smo veliko zamenjav igralcev. Veliko je novih soigralcev in v treh tednih je bilo težko priti skupaj," je po tekmi izjavil Dončić, ki so ga novinarji ujeli tik pred tihim odhodom iz dvorane, kjer zaradi poraza ni bil najbolje razpoložen. Kljub temu je odgovoril na nekaj vprašanj.

Malce nasmeha mu je prišlo na ustnice ob vprašanju ali pričakuje boljši rezultat konec meseca v Miamiju, ko se bo pomeril s soigralcem iz reprezentance Goranom Dragićem, ki seveda pričakuje zmago domačih. "Jaz pravim, da bomo mi zmagali. To bo posebna tekma, sploh proti Goranu," je dejal Dončić.

Slovenski košarkar je zaslovel najprej v Evropi pri madridskem Realu in španski novinarji ga podobno kot slovenski lovijo tudi po ZDA. Na vprašanje, kako se privaja na življenje v Ameriki in ali kaj pogreša Španijo je Dončić odgovoril, da je življenje zanesljivo boljše v Madridu, kljub temu pa se dobro privaja na ZDA.

Večja odgovornost in pritisk na Dončiću

Trener Dallasa Rick Carlisle je pred tekmo dejal, da v bistvu ni presenečen, kako dobro Dončić igra v svoji prvi sezoni lige NBA. "Ko prideš sem iz Evrope, je drugače, hitreje. Veliko se moraš naučiti. Samo, da se še naprej zavedaš, da moraš delati vsak dan, da postaneš boljši. Dončić je to dajal skozi svojo mlado kariero. Profesionalec je postajal pred petimi ali šestimi leti. Dosegel je zelo veliko," je dejal Carlisle.

Po trenerjevih besedah ima zdaj Dončić zaradi sprememb v ekipi več odgovornosti. "Zamenjali smo štiri petine prve peterke in smo drugače strukturirani. Ima več odgovornosti. Zadnjih 20 tekem je bila velika priložnost, da se nauči kaj pomeni nositi večjo odgovornost. Ne le glede produktivnosti, ampak tudi pri vodenju ekipe. Odgovornost pomagati drugim na parketu," je dejal trener o Dončiću, ki je do Brooklyna dosegal povprečno po 21 točk na tekmo in je favorit za osvojitev naslova najboljšega novinca lige NBA.

Čas za navijače

To je bilo opaziti že pred tekmo, ko se je med ogrevanjem najprej ustavil pri skupini slovenskih navijačev, jih pozdravil in stisnil nekaj "selfijev", nato pa se kar ni mogel vrniti v slačilnico, saj so ga na poti oblegali navijači vseh ras, barv in narodnosti, ki jim je podpisoval drese s številko 77, fotografije in celo slovenske zastave.

Podoben sprejem in navijanje za slovenskega košarkarja se obeta tudi v sredo v Washingtonu, kjer bo Dallas igral proti domači ekipi Wizzards. Slovensko veleposlaništvo v ameriški prestolnici je poslalo dopis vsem Slovencem, ki bodo blizu, naj pridejo navijat v upanju, da se bodo lahko z njim po tekmi tudi srečali.

Stoječe ovacije Nowitzkemu

Domači navijači, ki so v Brooklynu glasno vzpodbujali svojo ekipo, so potem proti koncu tekme, ki je bila že odločena, izkazali posebno čast veteranu Dallasa Nemcu Dirku Nowitzkiju, ki je bil do zadnje četrtine povsem neučinkovit. Nowitzki nosi številko dresa 41, junija letos bo dopolnil 41 let in prvi točki je zadel za zmanjšanje zaostanka na 41 točk, kar je sprožilo stoječe ovacije v dvorani in navijanje zanj, naj zadeva še naprej. Soigralci so mu potem podajali žogo in do konca tekme je zadel še enkrat za dve točki za zadnjo tekmo kariere v Brooklynu, saj se po tej sezoni odpravlja v pokoj. Za naslednika legende Dallasa in lige NBA pa že velja Dončić.