Preboj

Ozdravel drugi človek okužen z virusom HIV v zgodovini

B.K.
5. 3. 2019, 08.22
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 12.34
Deli članek:

12 let po prvem znanem primeru ozdravitve je virus HIV premagal še ta londonski pacient.

Profimedia
Virus HIV vstopi v levkocit, ga okuži tako, da začne ta proizvajati nove viruse, ti pa nato ob izstopu iz celice to uničijo in s tem oslabijo človekov imunski sistem.

Drugič v zgodovini epidemije virusa humane imunske pomanjkljivosti, ki so ga identificirali leta 1983, je okuženemu pacientu uspelo ozdraveti, poroča ameriški časnik The New York Times.

Virus, ki povzroča smrtonosno bolezen aids, spada v družino retrovirusov. Njegov genom je zapisan v RNK, po okužbi pa vgradi svoj genetski kod v gostiteljevo dednino.

Gre za drugo znano ozdravitev v zgodovini, v obeh primerih pa se je ta zgodila po presaditvi kostnega mozga. Znanstveniki so nekatere izsledke terapije objavili v današnji izdaji znanstvene revije Nature.

Profimedia
Celica okužena z virusom HIV.

Po prvi ozdravitvi zdravniki dolgo časa niso uspeli ponoviti uspeha, zato se je pojavil dvom, ali je pot do ozdravitve sploh možna. Presenetljiv uspeh zdaj potrjuje, da je ozdravljenje obolelosti z virusom HIV resnično možno, četudi izjemno zapleteno.

Presaditev kostnega mozga sicer zaenkrat ni realistična možnost za zdravljenje, saj gre za tvegan poseg, ki lahko ima za posledice številne stranske učinke. A znanstveniki sedaj razmišljajo v smeri zdravljenja s spremenjenimi imunskimi celicami, ki bi lahko replicirale učinke presaditve mozga.