»Absurdno«

8-letni Matteo je premagal levkemijo, a zaradi necepljenih otrok ne more v šolo

S.R.
25. 2. 2019, 13.52
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 14.05
Deli članek:

Ker je v njegovem razredu več necepljenih otrok, še veliko več takih pa je na njegovi šoli, se osemletni deček ne more vrniti k pouku.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Italiji ob populistični vladi, ki je z izjavami in ukrepi poskrbela za popoln nered na področju cepljenja, že tako močno gibanje proti cepljenju dobiva nov zagon. V teh razmerah je zdaj veliko ogorčenje javnosti izzvala zgodba malega Mattea iz Rima. Osemletnik ima močno oslabljen imunski sistem vse odkar je zaradi levkemije prestal devetmesečno zdravljenje s kemoterapijo. Bolezen mu preprečuje, da bi sam prejel cepiva, izpostavljenost ošpicam ali kateri drugi zelo nalezljivi bolezni pa bi lahko bila zanj pogubna. Zaradi necepljenih otrok v šoli in razredu se tako ne more vrniti k pouku. 

Metteovi starši se pritožujejo, da je kar 30 odstotkov otrok na šoli necepljenih, vključno s petimi v njegovem razredu. Najmanj dva od njegovih sošolcev cepiva nista prejela zaradi staršev, ki nasprotujejo cepljenju. Lokalne oblasti so zdaj šolo pozvale, da mora sama poskrbeti za to, da se bo lahko Matteo varno vrnil k pouku, zadevo pa so označili za »absurdno.«

Zdajšnja italijanska vlada je na področju cepljenja sicer poskrbela za precejšnjo zmedo, potem ko je najprej napovedala razveljavitev zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada in ki otrokom nalaga obvezno cepljenje pred vstopom v šolo, nato pa je sprejela kopico amandmajev. Čeprav sta prvaka strank Liga in Gibanje petih zvezd Matteo Salvini in Luigi Di Maio dejala, da cepljenje podpirata in da so cepljeni tudi njuni otroki, oba trenutno zakonodajo na tem področju močno kritizirata, starši in šole pa po vseh spremembah več ne vedo, kaj je dovoljeno in kaj ne.