brexit

Britanci bodo v EU morali ostati še dve leti, če se kmalu ne izjasnijo

B.K.
25. 2. 2019, 13.13
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 13.14
Deli članek:

Britanska premierka je znova prestavila glasovanje o brexitu, kolegi iz EU pa ji ponujajo podaljšanje članstva do leta 2021.

Profimedia
Theresa May

Velika Britanija bi morala Evropsko unijo zapustiti do 29. marca, a ta datum je vedno bolj negotov. Britanski parlament se namreč še vedno ni poenotil glede pogojev izstopa, ki bi jih Velika Britanija ponudila Evropski uniji, zdaj pa je britanska premierka Theresa May glasovanje o tem znova prestavila, tokrat na 12. marec, le 17 dni pred rokom za izstop.

Grožnja kaotičnega brexita brez dogovora, je voditelje držav članic EU spodbudila, da so Mayevi predlagali podaljšanje 50. člena, a pod pogoji, ki britanskim konzervativcem najbrž ne bodo po godu. Po tem predlogu bi namreč Združeno kraljestvo v EU moralo ostati do leta 2021.

A predlog 21-mesečnega podaljšanja člasntva v EU ne bo po godu britanskim poslancem, ki zagovarjajo izstop. Tovrstni predlog bi jih zato lahko prisilil v to, da 12. marca podprejo predlog Mayeve, saj drugače tvegajo dolgo podaljšanje članstva in s tem morebitni propad izstopa.

Predlog dolgega podaljšanja sicer ni popolnoma gotov, saj ga morajo potrditi vsi voditelji držav članic EU, na zasedanju Evropskega sveta.