Sirija

Kaj preprečuje hitro zmago nad ostanki Islamske države?

B.K.
25. 2. 2019, 11.24
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 14.44
Deli članek:

Prisotnost na tisoče civilistov, med katerimi so tudi družine islamističnih borcev, upočasnjuje vojaško napredovanje Sirskih demokratičnih sil v boju proti Islamski državi.

Reuters
Pripadnik SDF stoji ob civilistih, v bližini vasi Baghouz, kjer se še vedno skriva več tisoč borcev Islamske države.

Sirske demokratične sile (SDF) so, podprte z ameriškim letalstvom, ofenzivo na vas Baghouz na jugu Sirije začele pred dobirma dvema tednoma. A njihov napredek upočasnjuje visoko število civilistov, ki so še vedno ujeti med skrajneži.

SDF so podcenjevale število civilistov, ki so še ostali v vasi Baghouz, je v soboto priznal tiskovni predstavnik SDF Adnan Afrini. To je tudi razlog, da kurdski borci še vedno niso uspeli osvoboditi majhnega žepa Islamske države na jugu Sirije. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že 6. februarja napovedal, da v nekaj dneh pričakuje razglasitev popolne zmage nad Islamsko državo.

Reuters
Preverjanje za morebitno orožje.

V zadnjem tednu dni so SDF iz okolice Baghouza evakuirale okoli 6.000 civilistov, poroča časnik The Wall Street Journal, vendar jih je vsaj enkrat toliko še vedno na ozemlju, ki ga zasedajo islamistični borci. Mnogo jih ozemlja ne želi zapustiti.

Napad na vas se bo nadaljeval, ko bo evakuacija civilistov zaključena, je dejal Afrini, ki predvideva, da bo SDF to vzelo še nekaj dni.

Med prekinitvijo ofenzive naj bi se predstavniki SDF in Islamske države prav tako pogajali o morebitni predaji, poročajo opazovalske skupine v Siriji. SDF pogajanja zanikajo.

Reuters
Avtobusi in tovornjaki z več tisoč civilisti, ki so bili evakuirani iz vasi Baghouz na jugu Sirije.

Medtem so se aktivirale takoimenovane "speče celice" Islamske države - aktivni borci, ki se skrivajo v že osvobojenih delih. Teh naj bi bilo po ocenah SDF "več tisoč," predvsem v puščavnih območjih Sirije in Iraka.

Iraški obveščevalci so sicer ob koncu tedna prijeli pet pripadnikov Islamske države, ki so pobegnili v Irak. Šlo naj bi za vodilne kadre te teroristične organizacije, še poroča The Wall Street Journal.