Znova pakira

Vztrajna Mayeva: oborožena z novim rešitvami k Junckerju

T.L./STA
5. 2. 2019, 14.52
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 14.53
Deli članek:

V Bruslju pričakujejo predloge za rešitev sporazuma o brexitu, pri čemer ponavljajo, da se o ločitvenem sporazumu ne bodo vnovič pogajali. Britanci pa ... kdo ve, kaj se njim plete po glavi ...

Reuters
Theresa May

Britanska premierka Theresa May se bo v četrtek v Bruslju sestala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, je danes v Bruslju napovedal govorec komisije Margaritis Schinas. V Bruslju pričakujejo predloge za rešitev sporazuma o brexitu, pri čemer ponavljajo, da se o ločitvenem sporazumu ne bodo vnovič pogajali.

"V britanskem parlamentu je potekal niz glasovanj. Na tej podlagi bo prišla premierka pojasnit, kaj so naslednji koraki," je dejal govorec komisije. "Stališče komisije je jasno. Čakamo, kaj bo povedala premierka," je dodal.

Mayeva je pred dnevi dejala, da si bo v Bruslju, oborožena s svežim mandatom in novimi idejami, prizadevala za pragmatične rešitve, ki bi prepričale tako EU kot britanski parlament pred novim odločanjem, predvidenim prihodnji teden.

Britanski poslanci so najprej zavrnili ločitveni sporazum, nato pa so minuli teden izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Mayeva je takoj po glasovanju v parlamentu poudarila, da bo poskušala v Bruslju zagotoviti pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma v skladu z glasovanjem britanskega parlamenta.

EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit, ki je sedaj predviden 29. marca.

Mayeva se bo z Junckerjem sestala dan za tem, ko bo na sedežu komisije irski premier Leo Varadkar. Vprašanje meje na irskem otoku je srž težav pri potrjevanju ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu.

Namen irskega varovala je preprečiti trdo mejo na irskem otoku in s tem zavarovati velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske.

EU izpostavlja cilj, da tega varovala ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu, a to za britanske poslance ni dovolj.