za sprejetje zakonov

Velika Britanija bo morda morala preložiti brexit

J.P./STA
31. 1. 2019, 11.45
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 11.47
Deli članek:

Velika Britanija bo morda morala preložiti brexit, da bo lahko sprejela vse potrebne zakone za izstop iz Evropske unije, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal zunanji minister Jeremy Hunt.

Profimedia
Do izstopa, predvidenega 29. marca, sta manj kot dva meseca.

Do izstopa, predvidenega 29. marca, sta manj kot dva meseca, vlada pa še vedno skuša prepričati poslance, naj podprejo ločitveni sporazum, ki ga je izpogajala z EU. Če bo parlament sprejel dogovor z unijo, bo morala zakonodaja v zvezi z njegovo uveljavitvijo skozi oba domova, poslansko in lordsko zbornico.

Za preložitev brexita bi bila nujna dopolnitev 50. člena Pogodbe o EU, s čimer bi se morale strinjati vse strani.

Britanska premierka Theresa May je v torek prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma, potem ko je britanski parlament sprejel dopolnili, s katerima je zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo. A EU vztraja, da je ločitveni sporazum, ki vključuje irsko varovalo, najboljši in edini možen sporazum in da novih pogajanj ne bo.

"Če bo dogovor potrjen le nekaj dni pred 29. marcem, bi lahko za sprejetje najnujnejše zakonodaje potrebovali nekaj dodatnega časa," je za Radio BBC danes dejal Hunt. "A če nam bo napredek uspelo doseči prej, to morda ne bo potrebno. Trenutno ne vemo, kaj se bo zgodilo," je dodal minister.

Britanska vlada namerava podaljšati delovni čas poslancev in odpovedati februarske parlamentarne počitnice, da bi pridobila več časa za razpravo o zakonodaji, povezani z brexitom. Na Otoku morajo sprejeti še osem zakonov, povezanih z izstopom, in sicer ne le glede ločitvenega sporazuma, temveč tudi s področja trgovine, kmetijstva in priseljevanja.

Predsednica spodnjega doma britanskega parlamenta Andrea Leadsom je pred tem namignila, da bi "Velika Britanija lahko dobila nekaj dodatnih tednov", če bi jih potrebovala.