Pazite nase

Poskrbite za svoje mentalno zdravje, opustite facebook

B.K.
31. 1. 2019, 10.35
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 10.35
Deli članek:

Nova raziskava kaže, da ima deaktivacija družabnega omrežja odlične vplive na mentalno zdravje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nobena tehnologija, od izuma televizije dalje, ni tako dramatično spremenila načina na katerega ljudje komuniciramo, pridobivamo informacije in nasplošno zapravljamo svoj čas, kot so ga družabna omrežja. Med njimi je vodilen prav facebook, na katerem smo ljudje v zadnjih 20 letih vedno bolj prisotni. To je ujelo pozornost številnih raziskovalcev na področju zdravstva, ki želijo razumeti vpliv družabnih omrežij na človekovo zdravje.

Raziskovalci na ameriški univerzi Stanford in na univerzi v New Yorku so zdaj odkrili, da ima opustitev uporabe facebooka občutne pozitivne učinke na mentalno zdravje ljudi. Raziskovalci so preučili obnašanje, počutje, politične poglede in dnevne rutine 2.844 uporabnikov facebooka, od katerih jih je nato polovica svoj račun izbrisala, poroča ameriški portal Salon.

Ugotovili so, da je prenehanje uporabe facebooka zmanjšalo čas, ki ga uporabniki prebijejo na spletu, tudi na ostalih družabnih omrežjih. Uporabniki so zato več časa namenili drugim aktivnostim, predvsem gledanju televizije ter druženju s prijatelji in družino. Uporabniki so prav tako poročali o izboljšanju počutja, zmanjšanju politične polarizacije in manjši izpostavljenosti novicam. Enomesečna opustitev, ki so jo zahtevali raziskovalci, pa je imela tudi dolgoročne učinke, saj je mnogo uporabnikov zmanjšalo uporabo facebooka tudi po zaključku študije.

"Deaktivacija je povzročila majhno, a pomembno izboljšanje počutja, zlasti so [uporabniki] poročali o zvišanju zadovoljstva z življenjem ter zmanjšanju depresij in tesnobnosti," so zapisali avtorji študije.

Spletni velikan ima sicer skoraj 2,3 milijarde mesečnih uporabnikov. Povprečen uporabnik facebooka na platformi prebije 50 minut dnevno, kažejo podatki iz leta 2016.