El Chapo

Mož, ki je odločal, kdo bo živel in kdo umrl

B.K.
31. 1. 2019, 09.17
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 12.06
Deli članek:

Danes se zaključuje sojenje najbolj zloglasnemu mafijskemu šefu po Pablu Escobarju.

Profimedia
Joaquin 'El Chapo' Guzman

Joaquin 'El Chapo' Guzman, zloglasni šef mehiškega narkokartela Sinaloa, je bil mož, ki je odločal o tem, "kdo bo živel in kdo umrl," je v zaključnem govoru na sojenju v New Yorku dejala ameriška državna tožilka Andrea Goldbarg. Goldbargova je, po skoraj tri mesece trjajočem sodnem procesu nagovorila poroto, ki je posluašal pričanja več kot 50 prič, med katerimi so bili tako policisti kot Guzmanovi nekdanji sodelavci in celo njegova bivša partnerka.

Zadnja priča je nastopila v torek, ko je El Chapov odvetnik Jeffrey Lichtman, kot edino pričo, ki jo je predlagala obramba, v sodno dvorano poklical agenta ameriške federalne policije FBI Jorgeja Cifuentesa. Lichtmanova vprašanja so, kot v primeru navzkrižnega zaslišanja prič tožilstva, merila na zbijanje agentove kredibilnosti in utrjevanje teze, da je Guzman le žrtev zarote ameriške in mehiške vlade, s katero želijo prikriti resnično vodstvo zloglasnega narkokartela. Temu naj bi pričalo tudi dejstvo, da je El Chapa, brez slabe vesti, obtožilo tudi mnogo njegovih bivših sodelavcev v kartelu.

Na to je v sredo, v zaključnem nagovoru tožilstva, odgovorila tudi Goldbargova: "Te priče so bili kriminalci. Vlada vas ne prosi, da so vam všeč. A veste, da sodelujoče priče govorijo resnico, saj ste iste stvari slišali iz ust obtoženega." S tem je spomnila na številne posnetek, na katerih je slišati Guzmana kako načrtuje pošiljke prepovedanega kokaina v ZDA, se pogaja s korumpiranimi politiki in naroča umore svojih nasprotnikov. "On je tisti, ki se odloči kdo bo živel in kdo umrl," je zaključila Goldbargova, ki se je v zaključnem nagovoru sistematično sprehodila skozi vse točke obtožnice in metodično navedla dokaze, ki Guzmana povezujejo z zajetimi pošilljkami drog v devetdesetih letih preteklega in prvem desetletju tega stoletja.

Danes bo, kot zadnji spregovoril še Guzmanov odvetnik Lichtman. V zaključnem zagovoru se bo še zadnjič potrudil za to, da svojemu klientu zniža zagroženo kazen. Če bo Guzman spoznan za krivega v točkah obtožnice, ki ga med drugim bremeni sodelovanja v kriminalni združbi, tihotapljenja prepovedanih drog in pranja denarja, bo v ameriški kehi prebil preostanek svojega življenja.

61-letnega Guzmana, ki so ga kartelski kolegi klicali kar El Chapo (mali), so mehiške oblasti aretirale v začetku leta 2016. Združenim državam Amerike so ga izročile naslednje leto.