Krizne razmere

Maduro: Če se mi kaj zgodi, je odgovoren Trump

T.L.
30. 1. 2019, 11.25
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 12.03
Deli članek:

Za ruske medije je prvič izrazil pripravljenost na pogajanje z opozicijo.

Reuters
Nicolas Maduro

Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je v intervjuju za ruske medije komentiral krizne razmere v državi. Ruska agencija Ria je objavila Madurovo izjavo, s katero obtožuje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je kolumbijski vladi naročil atentat nanj.

Maduro je dejal: "Ni dvoma, da je Trump ukazal kolumbijski vladi, kolumbijski mafiji, da me ubije. Če se mi karkoli zgodi, sta za to odgovorna ameriški predsednik Donald Trump in kolumbijski predsednik Ivan Duque". Dodal je, da je njegova usoda v božjih rokah ter da ga ščitita venezuelski narod in varnostne službe. Moskva sicer podpira Madura in njegovemu režimu zagotavlja posojila in orožje. 

Je pa Maduro tokrat prvič izrazil pripravljenost na pogajanja z Guaidójevo opozicijo. "Pripravljen sem se usesti za pogajalsko mizo z opozicijo, da se v dobro Venezuele pogovorimo o miru in njeni prihodnosti," je dejal Maduro. Dodal je, da je odprt za mediacijo tretje države, med katerimi je omenil Rusijo, Mehiko, Urugvaj, Bolivija in Vatikan. Moskva je že izrazila pripravljenost za vlogo mediatorja. 

Šele leta 2025: nove predsedniške volitve izključil

Je pa Maduro izključil možnost predčasnih predsedniških volitev - dejal je, da naslednjih volitev ne bo do leta 2025 -, vendar pa je pripravljen podpreti predčasne parlamentarne volitve kot "dobro obliko politične razprave".

BBC poroča, da je v luči stopnjevanja borbe za moč vrhovno sodišče v Venezueli opozicijskemu voditelju Guaidu prepovedalo, da zapusti državo, ob tem pa so zamrznili tudi njegove bančne račune. 

V torek je začasni predsednik Guaidó pozval Venezuelce, naj sredi današnjega dne za dve uri zapustijo domove in delovna mesta. Šlo bi za največjo mobilizacijo naroda po protestih, ki so se zgodili prejšnji teden. 

Maduro novim predsedniškim volitvam nasprotuje. Evropska unija ga je konec minulega tedna, natančneje v soboto, pozvalo, naj v roku osmih dni razpiše nove volitve, češ, da bodo v nasprotnem primeru priznale Juana Guaida.