Avstralski pekel

VIDEO in FOTO: V kabino za prhanje se je zatekel dvometrski piton, kača tudi v školjki

S.R.
30. 1. 2019, 09.36
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 14.14
Deli članek:

Pred hudo vročino, ki to poletje pesti Avstralijo, bežijo tudi kače, ki si zatočišče iščejo na vse bolj nenavadnih mestih.

Facebook / Snake Catcher Noosa
Diamantni piton je iskal vodo.

Da se kače v Avstraliji znajdejo na vrtovih ali celo v domovih, ni sicer nič nenavadnega. Podobno kot drugi plazilci se ob toplem vremenu rade nastavijo soncu, ko pritisne vročina, pa si poiščejo hladne prostore, kot so razpoke v stenah ali drugi skriti prostori v hiši. V razmerah, ki vladajo v zadnjih tednih, ko peklensko vročino spremlja tudi suša, storijo še »korak« dlje. Poleg hladu namreč iščejo tudi vlago, zato človeka rade presenetijo na najbolj nenavadnih mestih. 

Poročali smo že o diamantnem pitonu, ki se je skril v straniščno školjko in neko Avstralko ugriznil v tazadnjo, zdaj pa se je oglasil še lovec na kače Luke Huntley, ki pojasnjuje, da je moral v teh dneh, ki so jih zaznamovale rekordne temperature, iz kopalnic rešiti veliko kač. V eni teh prigod je moral iz kabine za prhanje izvleči kar dobra dva metra dolgega diamantnega pitona, le dva dni pred tem pa iz straniščne školjke v nekem drugem domu majhno zeleno drevesno kačo. 

Facebook / Snake Catcher Noosa
V wc školjko se je zatekla majhna drevesna kača.

Medtem ko se v ZDA soočajo s polarno zimo, so razmere na drugi strani sveta ravno obratne. Zemlja je povsem ožgana in osušena, sonce pa neusmiljeno pripeka. Temperaturni rekordi padajo kot za stavo, medtem pa v naravi pustošijo številni požari. V mestu Adelaide v Južni Avstraliji se je prejšnji teden živo srebro povzpelo na kar 47 stopinj Celzija, kar je bila najvišja temperatura, ki so jo kadarkoli zabeležili v katerem od večjih avstralskih mest. Na jugovzhodu države temperature denimo tudi ponoči vztrajajo pri 36 stopinjah Celzija. Podnebje v Avstraliji se je od leta 1910 v povprečju segrelo za eno stopinjo, zaradi česar so vročinski valovi bolj pogosti, suša pa precej bolj neprizanesljiva. Od kar merijo temperature, so kar deset v povprečju najbolj vročih let zabeležili v zadnjih 13 letih.