Kitajski profesor in znanstvenik He Jiankui je novembra na mednarodni znanstveni konferenci v Hongkongu razburil z objavo, da je ustvaril prve gensko spremenjene dojenčke, pri čemer je trdil, da je zarodke gensko spremenil, da se nosilec teh genov ne bi mogel okužiti z virusom HIV. Kitajske oblasti krivca za nastalo etično močno sporno situacijo vidijo izključno v znanstveniku, ki je po njihovih besedah ravnal povsem samovoljno. Po novembrski objavi, na katero Jiankui zre z »velikim ponosom,« se je začela temeljita preiskava njegovega dela. 

He Jiankui
Profimedia
He Jiankui po svojem govoru na konferenci.

Preiskovalci so kitajski tiskovni agenciji Xinhua danes sporočili prve izsledke preiskave. Ugotovili so, da je Jiankui »organiziral projektno ekipo, ki je vključevala tuje strokovnjake, ki se je načrtno izogibala nadzoru ter ki je tehnologijo vprašljive varnosti in učinkovitosti uporabljala za gensko spreminjanje človeških zarodkov z namenom razmnoževanja, kar je v državi uradno prepovedano.« Kot še poroča Xinhua, je Jiankui med marcem 2017 in novembrom 2018 ponaredil dokumentacijo, povezano z etično presojo projekta, ter k sodelovanju v svojem eksperimentu privabil osem parov. Dve ženski sta pri tem zanosili. Ena je že rodila zdravi dvojčici Lulu in Nano, medtem ko druga na porod še čaka. Dvojčici sta zaenkrat ostali na zdravstvenem opazovanju. 

Oblasti so še sporočile, da bodo Jiankuija, njegove sodelavce in s projektom povezane organizacije kaznovali v skladi s kitajsko zakonodajo. Jiankui se od novembrskega nastopa v javnosti ni več pojavljal, po poročanju nekaterih kitajskih medijev pa naj bi bil bodisi v hišnem priporu bodisi v pridržanju, a je te trditve pozneje zavrnila tiskovna predstavnica Univerze za znanost in tehnologijo Shenzhen, kjer je profesor zaposlen. Njegovo delo oziroma »eksperimente« so sicer obsodili znanstveniki po vsem svetu, vključno z domačo znanstveno skupnostjo in zdravstvenimi organi. Projekt so ustavili novembra takoj po spornem razkritju.