Uspešen pobeg

Azil v Kanadi ji dobro dene: Rahaf pije vino, kadi in jé svinjino

B.K.
21. 1. 2019, 08.56
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 09.05
Deli članek:

Saudijska najstnica, ki je preko Tajske od družine pobegnila v Kanado, je zavrgla konservativne norme v katerih je bila vzgojena in si privoščila nekaj zahodnjaških užitkov.

Snapchat
Prvi kozarec vina.

Rahaf Mohammed, nekdaj znana kot Rahaf Mohammed al Kunun, ki je med družinskim dopustovanjem v Kuvajtu na lastno pest pobegnila na Tajsko, uživa svoj azil, ki so ji ga pred nedavnim odobrile kanadske oblasti.

Na družabnem omrežju Snapchat je 18-letnica objavila nekaj posnetkov, v katerih se predaja razvadam, ki so v Saudovi Arabiji strogo prepovedane, v Kanadi pa niso nič posebnega. Tako je s svetom delila svoj prvi kozarec vina, prvo cigareto in prvi zajtrk s slanino.

Snapchat
"O moj bog, slanina," je zapisala Rahaf.

Alkohol je v Saudovi Arabiji kar najstrožje prepovedan. Za posedovanje ali preprodajo alkohola je namreč zagrožena zaporna kazen. Prav tako je izjemno kontroverzna njena fotografija s slanino, saj muslimanski običaji prepovedujejo uživanje svinjine.

"Vsem bi se rada zahvalila, da ste me podpirali in mi rešili življenje," je ob tem zapisala na svojem twitterju. "Resnično nisem nikoli niti sanjala o takšni ljubezni in podpori. Ste iskra, ki me motivira, da postanem boljša oseba."

Twitter
Rahaf Mohammed.

Rahaf je v Kanado prispela prejšnjo soboto. Tja je pripotovala iz Tajske, kamor je pobegnila pred družino. Tajska jo je najprej želela izročiti nazaj k družini, a se je 18-letnica zaprla v hotelsko sobo in po družabnih omrežjih prosila za pomoč. Člani njene družine so ji medtem grozili s smrtjo. Aktiviral se je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in ji dodelil status begunke. Rahaf je za azil zaprosila več držav, med drugimi tudi Avstralijo, na koncu pa ji ga je najprej odobrila Kanada.

Ob prihodu v to severnoameriško državo je Rahaf dejala, da bo aktivno delovala na področju zagotavljanja svobode ženskam, ki so v podobni situaciji kot je bila ona. "Delala bom za svobodo žensk po vsem svetu. Za svobodo, ki sem jo sama izkusila že prvi dan, ko sem prispela v Kanado."

Snapchat
Cigaret pri minus osmih stopinjah Celzija.

Rahaf trenutno spremlja osebni stražar, ki so ji ga dodelile kanadske oblasti, zaradi velikega števila groženj s smrtjo, ki jih je prejela ob prihodu v državo azila.