Ratifikacija prespanskega sporazuma

Skrajneži na ulice, Severna Makedonija "v postopku"

T.L./STA
21. 1. 2019, 07.25
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 07.39
Deli članek:

V nedeljo se je na atenskih ulicah zbralo po podatkih policije več kot 100.000 nasprotnikov prespanskega sporazuma o imenu Makedonije.

Reuters
Spopad protestnikov s policijo.

Grški parlament bo po napovedih virov v grški stranki Siriza danes začel razpravo o ratifikaciji prespanskega sporazuma o imenu Makedonije. Predsednik grškega parlamenta Nikos Vucis je ocenil, da bi sporazum lahko ratificirali konec tedna.

O sporazumu s Skopjem bosta najprej odločala parlamentarna odbora za zunanjo politiko in za obrambo, končno glasovanje o tem pa bo na plenarnem zasedanju parlamenta.

Namestnik grškega ministra za gospodarstvo in razvoj Stergios Piciorlas je izrazil prepričanje, da bo parlament v Atenah sporazum ratificiral brez obstrukcije postopka. Dejal je, da so argumenti za ratifikacijo sporazuma dokaj močni. "Glede na stališča poslancev in parlamentarnih strank smo prepričani, da bo prespanski sporazum ratificiran. Prav tako verjamemo, da obstaja večina, ki bo podprla sporazum," je dejal.

Ker je Makedonija tudi ime pokrajine na severu Grčije, številni Grki nasprotujejo temu, da bi se severna soseda imenovala podobno. To kažejo tudi nedeljske demonstracije v središču Aten, na katerih se je po podatkih policije zbralo več kot 100.000 nasprotnikov dogovora.

Bojijo se, da bodo zahtevali severno pokrajino Makedonija

Glede na javnomnenjske ankete spremembi imena v Severno Makedonijo nasprotuje 70 odstotkov Grkov. Številni se bojijo, da bi sosednja država s podobnim imenom v prihodnje lahko zahtevala zase njihovo severno pokrajino Makedonija ali se polastila helenske kulturne dediščine.

Sporazum o imenu, ki sta ga Skopje in Atene dosegla junija lani, je po 13 letih zastoja zaradi blokade Grčije zaradi imena severne sosede odprl pot Makedoniji v EU in Nato. Makedonski parlament je 11. januarja v skladu s sporazumom sprejel spremembe ustave, s katerimi se bo ime države spremenilo v Severna Makedonija, ko bo Grčija izpolnila svoj del sporazuma.

Erjavec v podporo Makedoniji

Minister za obrambo Karl Erjavec se bo danes na povabilo makedonske kolegice Radmile Šekerinske mudil na uradnem obisku v Makedoniji. Z obiskom želi Slovenija izkazati podporo dogovoru Grčije in Makedonije o spremembi imena slednje in ustavnim spremembam, so napovedali na obrambnem ministrstvu.

Dan zatem je vodja grške desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel) Panos Kamenos odstopil s položaja obrambnega ministra, njegova stranka pa iz koalicije. Grški premier Aleksis Cipras je zato v parlamentu zahteval glasovanje o zaupnici, ki jo je v sredo dobil. 

Za ratifikacijo sporazuma v 300-članskem grškem parlamentu, s čimer bi prespanski dogovor začel veljati, je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev. Ciprasova leva stranka Siriza ima 145 poslancev, v sredo pa so mu večino 151 glasov zagotovili tudi neodvisni poslanci. Premier sicer verjame, da bi si lahko za sprejetje sporazuma zagotovil še podporo manjše proevropske stranke Potami ter nekaterih poslancev Neodvisnih Grkov. Dogovoru z Makedonijo sicer nasprotuje tudi največja opozicijska stranka Nova demokracija.

Desničarski skrajneži v spopad s policijo

Na protestih v nedeljo so izbruhnili spopadi med policijo in okoli 100 zamaskiranimi desničarskimi skrajneži, ki so skušali vdreti na območje parlamenta in v policiste metali kamenje, molotovke in druge predmete. Policija je odgovorila z gumijevkami in solzivcem.

V incidentu je bilo poškodovanih več deset ljudi, med njimi po navedbah oblasti najmanj 25 policistov. Dva protestnika pa so zaradi težav z dihanjem prepeljali v bolnišnice. Sedem ljudi so aretirali.

Grška vlada je sporočila, da so incident povzročili skrajneži, člani desničarske stranke Desna zora, ki so skušali vstopiti v parlament. "Policiste so napadli s kosi lesa in palicami, zaradi česar je moralo več deset ranjenih v bolnišnice," je v sporočilu za javnost zapisal grški premier Aleksis Cipras.