Z mislimi na angela varuha

FOTO: Vse manj upanja za malega Julena, na voljo tudi prvi posnetki groze iz globin

S.R.
17. 1. 2019, 18.02
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 20.05
Deli članek:

Le redki še upajo, da bo dveletni Julen, ki je v nedeljo padel v 100 metrov globok vodnjak, še kdaj vdihnil svež zrak. Oblasti so objavile tudi prve posnetke, ki razkrivajo vso grozo, v kateri se je znašel deček.

Profimedia
Ko je bila družina še skupaj. 3-letni Oliver je tragično umrl pred dvema letoma, Julena (spredaj) te dni rešujejo iz vodnjaka.

Danes poteka že peti dan reševalne akcije za Julenom Rosellom, dveletnim dečkom, ki je v nedeljo bržkone za vedno stopil v temo. Spomnimo, tragedija, ki je v nedeljo popoldne v španskem Totalanu doletela družino Rosello ter ožela srca prebivalstva po celotni Španiji in širše, še vedno ni dobila epiloga. Julen je med igro padel v 100 metrov globok vodnjak, upanje, da bi ga iz globin rešili živega, pa vestno kopni. Po mnenju strokovnjakov je to le še neznatno.

Reševalci se nikakor ne uspejo prebiti do mesta, kjer naj bi ležal nesrečni deček, saj se nad njim nahaja plast zemlje, peska in kamenja. Zasulo naj bi ga, ko je drsel proti dnu, ocenjujejo reševalci. Da je Julen dejansko pod to oviro, potrjuje najdba pramena njegovih las, ki so ga našli med izsesavanjem. 

Profimedia
Julenov oče Jose Rosello (desno) v spremstvu Juana Joseja Cortesa, ki je leta 2008 izgubil hčerko Mari Luz.

Težavno reševanje 

Ekipe na terenu so tudi danes nadaljevale s izkopavanjem dveh predorov, s katerima ga želijo doseči. Eno vrtino kopljejo vzporedno z vodnjakom navpično v tla, z drugim predorom, ki teče horizontalno, pa želijo Julena doseči s strani, saj se vodnjak nahaja na rahlo nagnjenem pobočju. Težavo predstavlja predvsem stanje prsti, poroča časnik El Pais. Medtem ko po navedbah inženirja Juana Lopeza dela v primeru »navpičnega tunela trenutno potekajo z razmeroma malo težavami,« je izkop horizontalnega predora, ki je na začetku predstavljal tudi največje upanje, »izjemno kompliciran.«

Profimedia
Prvi posnetki mesta v vodnjaku, ki reševalcem preprečuje, da bi se prebili do Julena.

»Bistveno je, da bi s katerim koli od obeh predorov čim prej dosegli tisto mesto,« pravi Lopez in dodaja, da dela na horizontalnem predoru močno otežujejo nenehni plazovi in udori zemlje, zaradi česar več napora vlagajo v navpično vrtino. Pravi tudi, da je o časovnih okvirih nemogoče govoriti. »Ljudje govorijo o urah, a bi morali govoriti o dnevih,« pojasnjuje in dodaja, da tovrstno delo običajno terja mesečne priprave, vključno s predhodnimi študijami in tehničnimi raziskavami. Ker v tem primeru za to ni časa, morajo strokovnjaki improvizirati. Kot še pojasnjuje, bodo na točki, ko se bodo dečku približali, izkopali nekoliko večjo dvorano, jo podprli z lesenimi tramovi in do Julena spustili gasilce in reševalce. »Upanje umira zadnje. Njegov oče omenja angela varuha. Upajmo, da ta angel resnično pazi nanj,« je zaključil Lopez.

Veliko težavo sicer predstavlja tudi dejstvo, da reševanje poteka na težko dostopnem kraju. Tja se je namreč težko prebiti že z avtomobilom, kaj šele s težko mehanizacijo, poroča El Pais. Na roko jim ne gre niti vremenska napoved, saj naj bi jutri in v soboto na območju deževalo.

Profimedia
Pogled v dobrih 100 metrov globok vodnjak, v katerega je padel Julen.

Več sto vodnjakov 

Vodnjak je z namenom iskanja podtalnice nezakonito izkopal lastnik posestva. To je na tem sušnem območju Španije z razmeroma dobro razvitim kmetijstvom sicer običajna praksa. »Obstaja več sto podobnih vodnjakov, prekritih s kamenjem. Nihče ni nikoli pomislil, da bi lahko v katerega od njih kdo padel,« pa je dejal uslužbenec španskega zavoda za varstvo narave.

Profimedia
Cevi, s katerimi jačajo izkopana predora.

Profimedia
Prvi posnetki mesta v vodnjaku, ki reševalcem preprečuje, da bi se prebili do Julena.

Reuters
Strokovnjaki morajo improvizirati.